Ciucă, lângă o ruină: Pare greu de crezut
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a fost duminică la Baia de Fier, în Gorj, unde a văzut ceea ce a mai rămas din ceea ce odată era mina de grafit.
"Pare greu de crezut, văzând aceste imagini, că aici, la Mina de Grafit de la Baia de Fier, lucrau în anii '90 peste 800 de oameni. Pentru mulți era o tradiție de familie", a notat fostul premier pe pagina de socializare.
Din păcate, Gorjul riscă să devină o ruină, după închiderea mineritului, care va avea loc în câțiva ani.
Dar, exploatarea de grafit ar putea fi redeschisă. "Azi proiectele strategice pentru reluarea extracției și procesării grafitului, esențiale pentru viitorul energiei verzi în România, sunt foarte aproape de a deveni realitate. Au fost depuse cereri de finanțare la Comisia Europeană pentru investiții de peste 445 de milioane de euro. Aceste proiecte vor contribui semnificativ la tranziția către tehnologii sustenabile și la crearea de noi locuri de muncă. Într-o Românie sigură și stabilă, Oltenia are resursele și oamenii necesari pentru a deveni un jucător important în industria bateriilor electrice și a tehnologiilor verzi!", a mai transmis Nicolae Ciucă.
Grafitul este un bun conductor de electricitate și este utilizat în fabricarea electrozilor pentru baterii, inclusiv în bateriile litiu-ion. De asemenea, este folosit în procese de electroliză și în arcuri electrice.
Grafitul este utilizat în diverse materiale compozite și avansate, inclusiv în fibră de carbon și alte structuri care necesită rezistență și durabilitate, dar și greutate redusă.
Datorită rezistenței sale la coroziune și reacții chimice, grafitul este folosit la fabricarea echipamentelor care trebuie să suporte substanțe chimice agresive.
Grafitul este folosit ca moderator de neutroni în reactorii nucleari, ajutând la controlul reacțiilor nucleare.