Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Cine sunt cei 22 de copii ajutaţi de Pandurul de Crăciun

Campania demarată de Cotidianul Pandurul pentru ajutorarea celor 22 de copii din cinci familii nevoiașe din județul Gorj va continua și în această săptămână. Hăinuţele, jucăriile şi alimentele vor ajunge la copiii nevoiaşi începând cu Moş Nicolae. Dacă doriţi să faceţi o bucurie de sărbători, vă aşteptăm la redacţie cu donaţiile dumneavoastră şi în aceste zile. Sediul Pandurul este în Târgu Jiu, str. Unirii nr. 36.

Să ne reamintim însă cine sunt cei 22 de copii pe care Pandurul doreşte să îi ajute de sărbători. „Opt copii, o singură jucărie”, sub acest titlu i-aţi putut cunoaşte pe cei opt fraţi din Târgu Cărbuneşti. Soţii Bobeanu împreună cu cei opt copii ai lor, patru fete şi patru băieţi, locuiesc într-o căsuţă dărăpănată din satul Floreşteni, pe care au căpătat-o de la un bătrân pe care l-au îngrijit în ultimii săi ani de viaţă. Deşi camerele sunt sărăcăcioase, iar din ziduri se desprind bucăţi de tencuială, copiii trăiesc în curăţenie şi sunt sănătoşi. 

opt_copii_2

Tatăl este singurul care aduce bani în casă, iar asta în condiţiile în care 20 de zile din lună lucrează prin ţară, cu o firmă de prospecţiuni geologice. Copiii ştiu că Moş Crăciun există, pentru că în fiecare an primesc dulciuri de la primărie, însă sunt convinşi că jucării primesc numai cei bogaţi, care au posibilitatea să-i deconteze transportul Moşului, întrucât acestea sunt grele şi nu le poate aduce decât cu taxiul care costă foarte mult. Nevoile celor opt copii, cu vârste cuprinse între 1-14 ani, sunt mari, însă în ciuda lipsurilor vizibile micuţii spun că sunt fericiţi, pentru că se au unii pe ceilalţi. „Copiii s-au învăţat cu greutăţile. Nu sunt pretenţioşi. Dacă primesc o ciocolată se bucură şi o împart între ei. Întotdeauna cei mari lasă mai mult celor mici”, a spus Mariana Bobeanu, mama copiilor.

Rămaşi orfani înainte de Crăciun

A doua familie la care vor ajunge lucrurile donate de cititorii ziarului Pandurul este din Tismana. „Primul Crăciun fără tată pentru patru fraţi din Tismana” este povestea care a impresionat foarte mulţi cititori. Într-o cameră micuță, dar călduroasă și primitoare, cu câteva jucării primite de la oamenii cu suflet, trăiesc patru suflete nevinovate care așteaptă sărbătorile cu lacrimi în ochi, pentru că niciodată sărbătorile nu vor la fi la fel ca până acum. Dacă au înțeles faptul că sunt condamnați să trăiască în sărăcie, nu pot accepta ideea că și-au pierdut tatăl și oricând există pericolul să fie despărțiți sau să fie luați de lângă mamă.

caz_tismana_4

Alina are 9 ani și este cea mai mare din cei patru frați. „Este greu fără tati. Atunci nu ni se putea întâmpla nimic, dar acum suntem în pericol. Ne este frică să nu rămânem și fără mami sau să nu mai fim împreună. A zis o femeie de aici din sat că o să ne ia statul. Noi nu vrem să ne despartă cineva sau să ne ia de lângă mami. Eu am grijă de surioara mea Irina ca de ochii din cap. Ea numai cu mine și cu mami stă. Noi vrem să stăm toți aici acasă”, povestește cu lacrimi în ochi Alina.

Copii crescuţi în întuneric, dar cu Biblia pe masă

În comuna Aninoasa, satul Sterpoaia, am găsit trei fraţi cu o poveste de viaţă prea grea pentru vârsta lor. Iarna este întâmpinată de familia Manțeco numai cu câteva lemne pentru încălzirea locuinței. Cele două fete riscă să abandoneze școala pentru că nu au cu ce să se îmbrace și să se încalțe. Singurele perechi de adidași pe care le poartă și acum au rămas mici, le strâng și se udă la picioare, iar de haine groase nici nu poate fi vorba. Nici caietele nu le ajung până la vacanță și încearcă să fructifice ultimele pagini rămase libere. Florin nu mai merge la grădiniță, pentru că nu are cu ce să se îmbrace. Cu toţii locuiesc într-o casă fără curent electric.

social_aninoasa_6

Pandurul a găsit şi la Bumbeşti Piţic doi copii la care Moş Crăciun ar trebui să ajungă. Povestea familiei Călugăru este una specială, pentru că mama celor doi băieţi a renunţat la multe pentru a avea grijă de ei. Pe când era gravidă cu al doilea copil, a trecut printr-un şoc. Soţul, un bărbat violent, i-a pus cuţitul la gât băieţelului cel mare, care avea doar 4 ani. Nu a stat pe gânduri, a lăsat casă, serviciu, şi-a luat copiii şi a băgat divorţ. Nu i-a trebuit nici pensie alimentară, pentru că nu vrea ca micuţul să retrăiască şocul. Deşi acum trăieşte din ajutorul social de 130 de lei, luptă din răsputeri pentru ca micuţii să nu se simtă inferiori copiilor de vârsta lor. „Chiar dacă nu vor putea avea niciodată ce au alţi copii de vârsta lor, mă bucur că sunt amândoi cuminţi şi sănătoşi”, a menţionat Rodica Cornelia.

Cinci cenuşărese din Motru visează să fie prinţese

Adela Năsărâmbă şi Cristian Ciucheş sunt părinţii a cinci fetiţe din Motru. Cea mai mică are doi anişori, iar cea mai mare are şapte. Părinţii nu s-au cununat până acum, pentru că nu şi-au permis, preferând să folosească banii pentru a le cumpăra fetiţelor de-ale gurii. Locuiesc cu toţii într-o singură cameră, la blocul social C3 din Motru, iar venitul lor lunar este de 600 de lei, alocaţia celor cinci fetiţe şi ajutorul social. De câţiva ani, Adela încearcă să găsească un loc de muncă, însă fără izbândă. “ Locuim toţi într-o singură cameră, pereţii sunt uzi, este foarte greu. Toaleta este la comun, duşul la fel, nu ne permitem să amenajăm ceva aici, în această cameră. Cea mare este în clasa I şi nu am reuşit să mai facem nimic pentru că nu avem de unde. Aş lucra şi ca femeie de serviciu, oriunde lucrez pentru copii, ca să avem cât să ne descurcăm pentru un trai normal. De patru ani tot caut, în zadar”, a spus Adela Iuliana Năsărâmbă.    

foto1

Vizualizări: 301

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: