Cine reprezintă Gorjul în Consiliul Naţional de Etică din învăţământ
Judeţul Gorj are un reprezentant în Consiliul Național de Etică din învăţământul preuniversitar. Este vorba de Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale Ceauru, din Bălești. Alături de ceilalți membri din țară, reprezentantul Gorjului va contribui la conceperea Codului de Etică al profesorilor. De îndată ce va fi adoptat, în baza acestuia, membrii consiliului vor putea face propuneri pentru sancţionarea dascălilor care încalcă normele de conduită.
Consiliul Naţional de Etică din învăţământul preuniversitar s-a constituit în data de 17 mai. Din partea Gorjului în acest organism al Ministerului Educației Naționale a fost desemnat de către comisia județeană, formată și ea în urmă cu circa o săptămână, profesorul Cornel Somîcu. Printr-un ordin de ministru din luna martie, s-au constituit aceste comisii județene, care și-au delegat câte o persoană în acest consiliu. Din comisiile județene fac parte inspectori școlari, reprezentanți ai comitetelor de părinți, în Gorj sunt de la Colegiul Național "Tudor Vladimirescu" și Colegiul Național "George Coșbuc" din Motru, ONG-uri din educație.
Membrii Consiliului Național nu sunt remunerați pentru activitatea prestată în cadrul acestui for. "Consiliul Național de Etică a stabilit ca în următoarele două luni, e termen de la minister, deci până în 25 iulie, să elaborăm noul Cod de Etică pe care să-l prezentăm ministerului ca să-l pună spre dezbatere publică timp de 30 de zile. Astfel, de la 1 septembrie să avem și noi un Cod de Etică la nivelul ministerului. În esență este vorba de activitatea salariaților din educație. Spre exemplu, un profesor care bate un copil este un caz de etică până la urmă. Comisia de etică poate propune diverse lucruri, dar nu poate sancţiona. Noi va trebui să veghem la respectarea lui", a declarat Cornel Șomîcu.
Codul de etică reprezintă un sistem de standarde de conduită colegială capabile să contribuie la coeziunea instituțională și a grupurilor de persoane implicate în activitatea educațională. Comisia județeană are termen ca până în 10 iunie să trimită propuneri la nivel național. Propunerile vor fi concentrate într-un document general ce va fi trimis din nou către comisiile județene și care va fi dezbătut. După ce se va ajunge la o concluzie finală, Codul de Etică în învățământul preuniversitar va fi prezentat ministerului de resort. Conform profesorului Cornel Șomîcu, în prezent nu este funcțional un Cod de Etică valabil pentru învățământul preuniversitar, dar unele unități școlare și-au stabilit anumite norme prin care impun anumite restricții cadrelor didactice.