Cine este Florian Saioc, poetul pe care l-a vizitat prefectul acasă

Prefectul de Gorj, Iulian Popescu, l-a vizitat zilele trecute pe poetul Florian Saioc, declarat cetățean de onoare al municipiului. Poetul Saioc Florea, cunoscut sub numele de Florian Saioc, a împlinit 93 de ani pe 27 ianuarie. Saioc nu este gorjean la origini, însă cele mai multe creații ale sale au luat naștere în Târgu Jiu.

Încă de mulți ani, Florian Saioc și-a găsit locul la Târgu Jiu, contribuind activ la viața culturală locală și desăvârșindu-și opera în acest mediu. În septembrie 2010 și mai apoi în mai 2011, a fost declarat cetățean de onoare în comuna sa natală, Seaca, în Teleorman, și în municipiul Târgu Jiu.

Saioc a absolvit în 1949 Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”. Debutează în 1949 în Revista „Flacăra”, iar după absolvirea școlii, devine redactor la revista „Viața Românească” în secția de poezie. În 1950, obține premiul III la Concursul Național de Literatură organizat de „Editura Tineretului”, premiul 1 nefiind oferit. Acesta îi este înmânat chiar de Mihail Sadoveanu.

Lucrând la „Viața Românească”, Saioc a avut șansa de a-l cunoaște pe Nicolae Labiș, dar a intrat în conflict politic cu conducerea redacției, demisionând în 1952. A fost apoi luat în vizor de autorități și trimis la muncă forțată în 1953, fiind eliberat în 1956.

După eliberare, a lucrat la Editura „Cartea Rusă” și la revista „Albina”, apoi ca muncitor necalificat la Uzinele „Semănătoarea” din București. Publicarea cărților sale a început abia în 1972, iar în 1991 a devenit din nou membru al Uniunii Scriitorilor.

Saioc a fost membru al mai multor cenacluri literare bucureștene, iar după stabilirea la Târgu-Jiu, a devenit membru al Cenaclului „Columna” și al Cenaclului „Hohote”. 

Prefectul Iulian Popescu a anunțat că poetul va lansa un nou volum, cu sprijinul editurii Excelsior pentru Excelență în Educație.

”L-am vizitat astăzi acasă pe Florian Saioc, poet, cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu, care în weekend a împlinit frumoasa vârstă de 93 de ani. Ne-a povestit întâmplări din tinerețe, ne-a recitat, iar la plecare ne-am promis unul altuia că vom demara un proiect cultural în aproprierea Paștelui.  Domnia sa va scrie un volum de versuri pe care îl vom lansa prin intermediul editurii Excelsior pentru Excelență în Educație”.

Vizualizări: 1,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: