Cinci ani de anchetă în dosarul podului prăbușit peste muncitori

Mai țineți minte cazul din 2019, când mai mulți muncitori au căzut de pe un pod din comuna gorjeană Stoina, în timp ce lucrau la reabilitarea acestuia? O traversă din beton s-a prăbușit atunci, mai multe persoane fiind rănite.
Mai bine de cinci ani a durat ancheta, doar că rechizitoriul a fost trimis înapoi de instanță Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești. Motivul ar fi legat de remedierea unor neregularități.
Dacă îl mai plimbă mult, faptele se prescriu înainte de finalizarea judecății, ceea ce nu ar fi deloc neobișnuit.
Accidentul s-a petrecut în aprilie 2019. Patru persoane au fost rănite, când o traversă de beton a podului s-a desprins și a căzut. Una dintre victime, femeie, a fost transportată la spital, cu elicopterul, după ce piciorul i-a fost strivit, sub tonele de beton.
Era prima zi de muncă a angajaților veniţi să lucreze la podul de la Stoina. Aveau de turnat o centură de beton care să consolideze construcţia. Când s-au urcat pe ea însă, traversa de 20 de tone s-a prăbuşit cu tot cu oameni. O femeie şi un bărbat au fost prinşi sub greutate.
Judecătoria Târgu Cărbunești a decis pe 21 noiembrie refacerea rechizitoriului, după ce firmele de construcții implicate au sesizat nereguli.
Potrivit documentului de la instanță, podul este compus din patru tronsoane, suspendate pe cinci piloni, la o înălțime de 5 metri față de sol. O grindă din beton a primului tronson, dinspre localitatea Toiaga, a fost găsită desprinsă de pe piloni și căzută în albia râului, având capătul din direcția Toiaga suspendat pe malul de pământ din zona primului pilon.
“Cu ocazia verificării tuturor tronsoanelor podului s-a constatat că grinzile sunt legate între ele din loc în loc, la partea superioară, prin îndoirea în buclă a fierului beton cu care acestea sunt prevăzute la partea superioară. S-a constatat că la primul tronson, cel de la care s-a desprins grinda, nu erau făcute legături prin urechile special concepute ale grinzilor pentru a fi legate nici măcar în mod rudimentar (neprofesionist), prin îndoirea (legarea între ele) a mustăților de fier beton existente la partea superioară a grinzilor care nu sunt destinate asigurării în timpul efectuării lucrărilor, ci efectuării legăturilor cu structura de rezistență – armare a podului, după efectuarea acesteia, etapă ulterioară a momentului în care s-a produs accidentul de muncă. S-a constatat de asemenea că terminațiile (mustățile) de fier beton de la partea superioară a grinzii de lângă cea desprinsă de pe culee-pilă (picior pod), nu prezintă urme de îndoire specifică legăturii în buclă, așa cum erau legate grinzile la celelalte tronsoane, acestea fiind drepte, fără urme de îndreptare și nici celelalte grinzi ale acestui tronson nu erau legate în acest fel şi nu prezentau urme de îndoire specifică legăturii în buclă. Aceste constatări au fost evidenţiate în procesul verbal de cercetare la faţa locului şi se pot observa cu claritate în planşa fotografică anexată”, se arată într-un document din dosar.
O femeie de 59 de ani a necesitat 120-130 zile de îngrijiri medicale. Ceilalți răniți s-au recuperat mai repede.
Vizualizări: 1,792
Distribuie Trimite pe WhatsApp