Noi acuzații grave la poarta Spitalului Județean: „Mi-a pus branula în parcare, în mașină. I-am dat 150 de euro!”
Un tânăr din Gorj face acuzații grave la adresa unui medic de la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu Jiu. Bărbatul spune că doctorița Liliana Puiu Crăciun și-ar trata mulți pacienți, contra cost, în „cabinete ambulante”: în fața spitalului, în parcări, în mașină sau la ea acasă. Și nu este singurul care a tras semnalul în această privință. În fața acuzelor, doctorița neagă tot, iar spitalul spune că nu a primit nicio sesizare.
Povestea lui Raul Dumitru a început anul trecut, când o durere puternică în gât l-a trimis la spital. A fost diagnosticat cu amigdalită și a fost consultat de medicul Liliana Puiu Crăciun.
Înainte să plece din spital, spune că a fost abordat de doctoriță și au căzut de comun acord să-i facă ea antibioticul. Așa a ajuns să-i fie schimbate branulele în mașină, în parcare. „Eram în cabinetul ambulant. Am fost unul dintre pacienții care luam bilet de ordine să stăm prin parcări de la supermarket, parcarea spitalului sau în fața casei ei. Am tăcut un an, i-am mulțumit lui Dumnezeu că alte cadre medicale din altă parte m-au vindecat. Consider că trebuie să spunem „stop” acestor evenimente. M-a tratat în mașină. Și nu doar pe mine. Eu, după tratamentul dumneaei, am ajuns la București cu septicemie, puteam să fiu în situația acestui copil de 16 ani care nu a beneficiat de serviciul medical”, a spus Raul Dumitru.
Tânărul spune că tratamentul primit nici nu a avut rezultatul scontat. După câteva zile, a ajuns în stare și mai gravă, la București. „Mi-am asumat asta. Nu cunoșteam acest medic. M-a avantajat că m-a preluat la UPU și am considerat că știe ce face, cum să mă trateze. Au fost greșeli din partea mea, dar disperarea unei tratări imediate m-a împins la aceste practici. Eu am avut două zile dureri în gât, am fost la UPU, nu mai puteam respira. Acolo am fost trimis la investigații, s-a comportat profesionist, a pus o perfuzie, mi-a prescris un tratament, după care am plecat. Pe hol, m-a abordat și m-a întrebat dacă are cine să mă trateze. Am considerat că e un medic profesionist, i-am spus că ar avea, dar aș prefera să mă îndrume dumneaei mai departe. Am vorbit pe whatsapp, am discutat în mai multe rânduri, mă duceam la dumneaei acasă, mi-a schimbat tratamentul. După 7-10 zile tratamentul tot nu funcționa. Mi-a spus să tot aștept. Aveam și câte două branule în același timp pe mână. În mașină, la poartă, mă duceam cu taxiul că nu puteam conduce”, mai mărturisește Raul.
Consultațiile și injecțiile nu au fost gratuite. Doctorița n-a cerut bani, dar i-ar acceptat când pacientul i-ar fi oferit 150 de euro: „Nu a cerut dumneaei niciodată bani, dar cum suntem învățați încă din pruncie că așa e practica în România, i-am dat bani. Adunat, undeva la 150 de euro. Nu despre sumă e vorba, putea să fie un euro, o mie. Dacă își dorea să trateze cu această bunătate, trebuia să ne ducă într-o sală, la un domiciliu. Cunosc domeniul foarte bine. Am o societate care desfășoară activități medicale, dar e privată. Nu punem în pericol viețile oamenilor, nu punem branule în mașini, ci în unități specializate”, a mai spus tânărul.
O altă femeie întărește aceste acuzații. „Pe băiatul meu l-a luat din UPU să-l trateze ea la "cabinetul particular", în Loganul rosu. I-a desfăcut pansamentul cu sânge de la o plagă deschisă și i-a înmuiat mâna într-un pahar din plastic cu apă, după care l-a lasat acolo să astepte pentru a face o perfuzie la un alt pacient într-o altă mașină”, mai spune aceasta.
Doctorița Liliana Puiu Crăciun a negat toate acuzațiile.
Spitalul a transmis că nu au fost depuse sesizări de la pacienți. “În ceea ce o privește pe doamna doctor, nu au fost transmise către conducerea unității medicale sau către Consiliul Etic al spitalului sesizări scrise referitoare la activitatea dumneaei”, a declarat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu.
De gardă în seara tragediei
Doctorița Liliana Puiu Crăciun a fost de gardă în seara în care a fost adus în Urgență Andrei, copilul din Scoarța care a murit de peritonită pe patul de spital, fără să fie operat. A stat mai bine de cinci ore în spital, dar un lanț de erori și neputințe au luat o viață.
În primă fază, a fost supus mai multor investigații stabilite de medicul Crăciun, apoi a fost diagnosticat cu abdomen acut. Era grav și trebuia operat.
Medicul chirurg de gardă a refuzat să intervină pe motiv că și-ar depăși competențele așa că a fost solicitată salvare să fie transferat la Craiova.
Gorjul nu avea salvare cu medic. S-a chemat echipaj complet din județul vecin. Dar nici acolo nu era medic liber. Erau trei în tură și toți aveau misiuni de salvare. A fost chemat unul de acasă și trimis la Târgu Jiu. Echipajul a ajuns după aproape trei ore de la solicitare. Era deja prea târziu. Andrei a făcut stop cardiorespirator și n-a mai putut fi salvat.
Doctorița Crăciun a fost amendată cu trei mii de lei de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Gorj. Motivul este că lipseau mai multe informații din fișa de observații a pacientului. „Am primit amenda pentru că am stat lângă bolnav si nu am trecut ora la care am chemat chirurgul și că asistentele noastre, care muncesc enorm, si sunt de admirat, tot pentru a ajuta bolnavul, nu au completat în hârtii toate rubricil. Deci pentru hârtii, nu pentru activitate medicală”, a explicat doctorița Liliana Puiu Crăciun.
Liliana Puiu Crăciun a fost judecată și condamnată pentru malpraxis în urmă cu aproape zece ani, după moartea unei tinere. Un an, medicul n-a avut voie să profeseze. După ce i-a fost ridicată restricția, a revenit la Urgențe.