Ciclonul Boris vine cu lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie

Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii pentru perioada următoare. Și în România urmează o vreme instabilă din cauza ciclonului Boris care e deja prezent acum în Europa.

Meteorologii știu deja la ce trebuie să ne așteptăm când ajunge ciclonul Boris în România. Acest fenomen extrem va aduce cu sine inundații și chiar și ninsori în unele regiuni. 

Se apropie în acest weekend o furtună numită de polonezi, ciclonul Boris. Momentan a lovit vestul și centrul Europei, iar în România va ajunge la sfârșitul acestei săptămâni, potrivit estimărilor. Administrația Națională de Meteorologie anunță că vom avea parte de ploi abundente, răcire accentuată și vânt puternic. La munte, vântul va sufla cu rafale de peste 80 de kilometri pe oră și mai ales în zonele de creastă a Carpaților Meridionali se așteaptă ca ploile să se transforme în lapoviță și chiar ninsoare. 

„Furtunile vor avansa dinspre vestul ţării către restul zonelor. Vor fi ploi consistente care, cel puţin la deal şi la munte, vor lăsa în urmă cantităţi mari de apă, ce pot trece de 40 de l/mp şi va fi risc de inundaţii, de asemenea, vor fi şi condiţii de grindină.

Pe de altă parte, la munte cel puţin, vântul va sufla cu rafale de peste 80 de km/h şi tot acolo, mai ales în zonele de creastă ale Carpaţilor Meridionali, noaptea, când temperaturile vor ajunge la pragul îngheţului ploile ar putea să se transforme în lapoviţă şi chiar în ninsoare”, a spus meteorologul Simona Căpșună, potrivit observatornews.ro.

În aceste zile a fost cod roșu de ploi abundente în Cehia, Polonia și Germania. Cantitățile de precipitații pot depăși pragul alarmant de 300 litri/mp. În Austria a fost emis un cod portocaliu de vreme severă, iar meteorologii se așteaptă la cantități istorice de precipitații, potrivit sursei citate.

Avertizări de cod portocaliu în vigoare sunt și în Slovacia, Slovenia și Serbia. 

Vizualizări: 2,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: