Cer demisia ministrului Energiei. Burduja: Nu negociem securitatea energetică
36 de organizații civice spun că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, încearcă să intimideze ONG-urile de mediu prin plângeri penale, pentru că s-au opus unor proiecte de energie ale ministerului. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că a primit mai multe cereri de demisie din partea unor organizații de mediu, dar susține că aceste cereri nu sunt decât dovada faptului că a deranjat "grupuri de interese".
"Mi-am asumat că voi deranja grupuri de interese. De câteva zile, primesc solicitări de demisie și mesaje pline de “civism” de la câteva organizații de mediu. Nu dau niciun pas înapoi. Nu negociem securitatea energetică a României", a anunțat ministrul Burduja într-un mesaj postat pe Facebook duminică, 13 octombrie 2024.
Ministrul Burduja subliniază că România are nevoie în primul rând de "energie sigură". Din punctul său de vedere, condiția ca această energie să fie "verde" ar fi abia pe locul al treilea.
"Țara asta are nevoie de energie sigură, accesibilă și verde. În această ordine de priorități. Și o va avea. Vom termina investițiile începute în hidrocentrale, peste 300MW în execuție, cu stadiu de finalizare între 75 și 98%. Nu vom lăsa 4,6 miliarde de lei deja cheltuiți de România să se ducă pe apa sâmbetei.
Vom extrage gazele din Marea Neagră și vom atinge independența energetică, reducând dependența întregii regiuni față de gazul rusesc. Cei care au folosit energia ca armă de șantaj timp de zeci de ani, împreună cu toți cei pe care îi finanțează, nu vor câștiga această luptă pentru viitorul României. Ajunge!", a mai scris Burduja.
Printre ONG-uri vizate s-ar număra Greenpeace, Agent Green sau Comunitatea Declic. După ce au aflat că Sebastian Burduja le-ar fi reclamat la Parchet, ONG-urile au ieșit cu o poziție comună în care spun că, prin acțiunea penală, „ministrul Energiei încearcă să își ascundă incompetența și să găsească în ONG-uri vinovații pentru problemele multiple generate de gestionarea proastă a sistemului energetic”.
ONG-urile mai spun că au dreptul să apere mediul și că și-au exercitat dreptul legal la justiție, garantat de Constituție, pentru protecția dreptului la un mediu sănătos.
„Prin acțiunea sa, profund nedemocratică, Ministrul Energiei încearcă să intimideze organizațiile, aflate deja într-o luptă inegală, pentru a se asigura că eventualele nereguli, ilegalități și impactul negativ al unor proiecte asupra mediului vor trece nepenalizate”, au spus organizațiile civice semnatare, într-o scrisoare comună.
Burduja nu se lasă. "Mi-am asumat că voi deranja grupuri de interese. De câteva zile, primesc solicitări de demisie şi mesaje pline de “civism” de la câteva organizaţii de mediu. Nu dau niciun pas înapoi. Nu negociem securitatea energetică a României”, a scris ministrul Energiei într-un mesaj pe Facebook. (M.M.)