Ce trebuie să faci neapărat după ce ai deschis butoiul cu varză!
Primul pas pe care trebuie să-l faci neapărat după ce ai deschis butoiul cu varză murată, conform gospodarilor cu experiență, este să îndepărtezi impuritățile de deasupra verzei. Ulterior trebuie să te asiguri că varza rămâne complet acoperită cu saramură.
Varza murată este perfectă în sezonul rece și gospodinele abia așteaptă să o folosească la sarmale sau la alte preparate culinare. Specialiștii spun cum poți sta departe de dezvoltarea mucegaiului după ce butoiul a fost deschis pentru prima oară.
În primul rând, experții sunt de părere că toate impuritățile de la suprafață trebuie îndepărtate. Toate resturile, printre care se numără frunzele desprinse sau alte particule trebuie date deoparte.
Pentru această operațiune se folosește o lingură sau o spumieră curată. În al doilea rând, este foarte important să se verifice saramura, care trebuie să acopere complet varza.
În situația în care nivelul de la saramură a scăzut gospodinele completează cu una proaspăt pregătită. Aceasta se face din apă și sare, proporția clasică fiind de o singură lingură de sare grunjoasă la un litru de apă.
Unele gospodine obișnuiesc să pună în butoiul cu varză murată hrean, care reprezintă un aliat natural împotriva mucegaiului. Se adaugă câteva rădăcini de hrean curățate și tăiate pe lungime după ce a fost curățat stratul superior al saramurii.
Hreanul are rolul de a preveni formarea mucegaiului. Mai mult decât atât, acest ingredient oferă un plus de aromă căpățânilor de varză murată.
Hreanul are proprietăți antimicrobiene, reducând riscul de formare a mucegaiului. În plus, menține varza murată proaspătă o perioadă îndelungată. Totodată, este foarte important să se curețe capacul și greutățile folosite în butoi. Acestea pot acumula resturi sau bacterii care favorizează apariția mucegaiului. Sunt puse, în general, pentru a presa varza din butoi, motiv pentru care trebuie spălate de fiecare dată când se deschide recipientul.