Ce să pui în fasole ca să fiarbă mai repede!
Românii consumă multă fasole, mai ales dacă este preparată în mod tradițional cu ceapă călită sau în ciorbă, ori scăzută. Ceea ce dă bătăi de cap gospodinelor este faptul că fierbe foarte greu.
Multe gospodine aleg din ce în ce mai des fasolea la borcan sau la cutie, iar în felul acesta nu se mai străduiesc să stea ore întregi să fiarbă fasolea cumpărată de la piață. Sunt însă unii bucătari care vor să facă totul de la zero și să se folosească de fasolea pe care o cumpără de la piață.
Există câteva trucuri care te ajută în acest caz pentru a fierbe mai ușor fasolea. Timpul de fierbere pentru fasole variază: de la 45 de minute până la 2-3-4 ore. Depinde de soiul pe care îl alegi și de vechimea sa. Fasolea trebuie aleasă bine și lăsată la înmuiat câteva ore bune în apă călduță.
Dacă nu ai prea mult timp la îndemână, pune boabele în apa deja dată în clocot și lasă-o la înmuiat o oră. Nu trebuie să o pui la fiert în apa în care s-a înmuiat! Ca ea să fie gata pe cât de rapid posibil, pune în apă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu.
Nu este recomandat să pui și sare pentru că asta o va face să se întărească. Poți să o prepari scăzută sau ciorbă. Pentru o ciorbă de fasole este nevoie să schimbi apa de 2-3 ori și să pui legumele la gătit alături de boabe. Amestecă periodic în ea și nu uita de ceapa care să îi ofere dulceața necesară.
Pentru fasole bătută lucrurile sunt mai ușoare. Pisează boabele după ce devin moi, iar alături servește pasta tradițională cu un sos de ceapă călită alături de puțină pastă de roșii.