Ce pensie vor primi cei care nu au muncit nicio zi!

Ministrul Muncii a anunțat că pensia minimă socială va crește anul acesta pentru pensionarii din România. Suma nu este deloc mare, însă nici nu este de neglijat având în vedere că s-a majorat în 2024.

Politicienii au transmis că prevederile noii legi sunt foarte clare iar pensia minimă pe care o primește un om care nu a muncit niciodată se determină ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată. 

Concret, legea nr. 118/2010 mai arată că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru. Pensia minimă garantată pentru pensionarii din România este, așadar, în valoare de 1.281 de lei. 

„Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut. 

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.

Toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.

Românii trebuie să știe faptul că pensia minimă garantată se va recalcula începând de la 1 septembrie. Formula de calcul are în vedere o estimare a creșterii semnificative datorită indicelui de inflație și creșterii salariului mediu brut.

Vizualizări: 83,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: