CE Oltenia și Ministerul Energiei trebuie să publice raportul catastrofei din Gorj. Cine pică?

Ministerul energiei a anunțat sâmbătă că va avea, până la finalul zilei, un raport al situației de la Complexul Energetic Oltenia, unde utilaje de mare capacitate au fost parțial acoperite de pământ, după surparea unui deal din cariera Pinoasa, unde erau efectuate manevre de descopertă. Până astăzi nu a fost făcut public niciun rând, însă este nevoie de transparență și răspunderea la întrebări.


Sunt multe semne de întrebare și au apărut deja contradicții generate de informațiile furnizate de CEO. Compania a anunțat că cele două utilaje erau staționate de două săptămâni. Nu erau însă asigurate, este evident, din moment ce au fost înghițite de pământ. Pe de altă parte, deputatul Radu Miruță afirmă că de acolo a fost extras cărbune până acum două zile și că dovadă este graficul de lucru.

”Vă cer domnule director Plaveti, să publicaţi registrul de stabilitate a haldelor şi taluzelor, documentul întreţinut săptămânal, în care nişte responsbili scriu cât de stabilă e halda. Acolo, fie cineva a scris în bătaie de joc, ca în graficul de curăţenie de la toaletele niciodată curatate, fie s-a scris corect şi cei responsabili cu decizia au fost inconştienţi. Consecinţa… o vedeţi în pozele mai mai jos. Din ceea ce spun oamenii din Cariera Pinoasa, acolo, excavatorul din treapta de jos a intrat inadmisibil de mult sub cozoroc, sub treapta de sus, lăsând malul de deasupra fără punct de sprijin.

Domnule ministru Burduja, dacă viaţa oamenilor mai înseamnă ceva pentru dumneavoastră, dacă riscul la care sunt supuşi, zilnic, muncitorii din CE Oltenia înseamnă mai mult decat agresivitatea cu care vă protejaţi numiţii politic din PNL Gorj, vă rog, ca după ce demiteţi directoratul actual să trimiteţi corpul de control la CE Oltenia şi să ne transmiteţi şi nouă cine este vinovat pentru acest dezastru care putea fi uşor prevenit şi ce măsuri aţi luat pentru ca dezastrele la CE Oltenia să se întâmple mai rar. Şi, dacă tot îl trimiteţi, băgaţi-l şi pe la achiziţii, poate vreţi să aflaţi înainte să vă informeze procurorii”, a scris Miruţă pe Facebook.


Pe rețelele de socializare sunt sute de comentarii legate de această catastrofă tehnică ce putea să aducă după sine și pierderea de vieți omenești.  Există o mare așteptare în rândul salariaților, de luare a unor decizii, dar și o teamă legată de viitorul locurilor de muncă.

Liderii de sindicat reamintesc faptul că sunt teancuri de referate de necesitate, deficit de personal, iar alții vorbesc despre incompetența conducătorilor.

Alte surse spun că este o falie ce se activase la Pinoasa din 2013 și care ar fi trebuit urmărită.

Pandurul l-a contactat telefonic, pentru un punct de vedere, pe directorul Pinoasa, Grigore Borugă, dar nu a răspuns. 

Vizualizări: 5,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: