CCM-ul de la CEO, prelungit. Ce urmează!
Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia au semnat luni, 20 martie, un act adițional pentru prelungirea Contractului Colectiv de Muncă. Documentul este valabil până la 31 martie 2018. Chiar dacă salariații vor beneficia de bonusuri mai generoase față de anii trecuți, rămâne nerezolvată problema inechităților salariale între angajații care prestează același tip de activitate. Administrația CE Oltenia promite rezolvarea acestei probleme în câteva luni.
Actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă al salariaților CE Oltenia a fost semnat de reprezentanții celor patru federații reprezentative: Federația „Univers”, Federația Națională Mine Energie (FNME), Federația Petrom-Energie și Federația Energetica. Din partea CE Oltenia au semnat managerul Sorinel Boza și directorul Daniel Antonie. Documentul a fost depus, tot luni, spre înregistrare, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.
Ce au obţinut!
În actul adițional se arată că din economia realizată la fondul de salarii se va constitui un fond pentru armonizarea salariilor angajaților cu salarii minime corespunzătoare fiecărei funcții/meserii. Totodată, orele de muncă prestate în zilele de sărbători legale, Ziua energeticianului, Ziua Minerului se vor plăti cu un spor de 100% din salariul de bază corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiții. Orele de muncă prestate în zilele de weekend se plătesc cu un spor de 87,5% din salariul de bază. Compania va acorda pentru copiii minori ai salariaților 100 lei/eveniment cu ocazia zilei de 1 Iunie și a zilei de 6 Decembrie. Salariații vor beneficia de o zi liberă plătită cu ocazia zilei de naștere. Mai mult, în luna septembrie, salariaţii vor beneficia de tichete cadou în valoare de 500 lei, reprezentând cotă combustibil, iar cei care vor dori cota în natură pot achiziționa maximum 10 tone de cărbune pe an la prețul de producție. Tichetele de masă vor crește la 15 lei începând din aprilie. De Paște, salariații vor primi tichete cadou în cuantum de 1.000 de lei, la fel și de Ziua Minerului și Energeticianului. De Crăciun, salariaţii vor primi 950 de lei.
Boza: Nu am putut umbla la fondul de salarii
Managerul CE Oltenia a spus că negocierile cu sindicatele au fost dificile și că îi pare rău că nu a putut oferi mai mult. „Ne doream mai mult, însă am fost limitați, din păcate, de legea bugetului de stat în care nu am putut umbla la fondul de salarii, dar am găsit soluții ca oamenii să câștige un ban în plus, acordând diferite bonusuri și premieri, iar per ansamblu eu zic că este o negociere bună pentru oamenii noștri”, a declarat Sorin Boza, managerul CE Oltenia.
Sindicate: „Se pune ceva şi nu se ia!”
Liderii de sindicat spun că este pentru prima dată în ultimii cinci ani când salariații obțin ceva în plus de la administrație. „Din fericire pentru salariați, după cinci ani și jumătate se pune ceva și nu se ia, așa cum a fost obiceiul în ultimii ani. Chiar dacă a fost acea creștere de productivitate într-un an destul de bun, 2015, de la salariați s-a luat și nu s-a pus. În ceea privește contractul de față, 80% e OK, 20% nu. E OK pentru că s-a încheiat acest act adițional cu anumite bonusuri în plus pentru salariați. Nu este OK pentru că nu am găsit tăria să facem ceva și pentru cei 2.800 de salariați”, a spus Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME).
Uniformizarea salariilor, amânată
Conducerea CE Oltenia le-a garantat liderilor sindicali că va rezolva și problema privind discrepanțele salariale între angajații care prestează același tip de activitate, dar și o uniformizare a sporurilor pe care aceștia le primesc. Liderul FNME vorbea de diferențe între 500 și 700 lei la veniturile celor care prestează aceeași muncă. Pîrvulescu le-a spus celor din administrație că vor trebui să găsească și resursele financiare pentru a elimina aceste inechități. „Mai avem mult de muncă și o să vedeți în continuare echipe mixte care vor lucra să rezolve două probleme grave. Sunt problemele creării unei noi grile de salarizare, nu e o lucrare ușoară, de o zi-două, ci de 3-4 luni. Avem o altă comisie care va lucra la sporuri să putem să vorbim aceeași limbă”, a mai spus managerul CE Oltenia.
„Este un mic câștig, dar până la urmă este un câștig pentru salariați. Este bine că toate cele patru federații am avut un țel comun. Toată lumea a înțeles că acest act adițional trebuie semnat ca să nu lăsăm salariații fără un CCM. Administrația ne-a promis crearea unor comisii care, pe perioada valabilității acestui act, vor reașeza grila de salarizare. Și se știe, vom fi lângă dânșii, nu-i vom lăsa. Sper că domnul director general se va ține de cuvânt”, a comentat Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele Federaţiei „Univers”.
Complexul Energetic Oltenia are 14.322 de angajaţi, iar anul acesta vor fi disponibilizaţi o mie de salariaţi.