Cicliştii care pedalează pentru bătrânii de la sate au ajuns în Gorj

Cei trei belgieni care pedalează pentru bătrânii din mediul rural au ajuns joi şi la Târgu Jiu, unde au încercat să le explice asistenţilor comunitari importanţa promovării serviciilor la domiciliu. Belgienii şi-au propus să pedaleze peste 800 de km şi vor începe cu Transalpina, în ideea de a strânge cât mai multe fonduri pentru finalizarea unui proiect început în anul 2016 în parteneriat cu o asociaţie din Belgia care oferă servicii sociale şi medicale bătrânilor singuri din România.

Reprezentanţii Fundaţiei Româno-Belgiene „The Open Network for Comunity Development” le-au vorbit joi asistenţilor medicali şi mediatorilor comunitari din Gorj despre importanţa serviciilor de îngrijire la domiciliu în satele din România. Fundaţia a început un astfel de proiect în 2016, beneficiare fiind cinci localităţi din România, însă membrii fundaţiei mai au nevoie de 17.000 de euro pentru a finaliza proiectul. Acesta este şi motivul pentru care cicliştii belgieni au decis să pedaleze. „În timpul meu liber sunt ciclist, de 40 de ani fac asta şi acum ceva vreme mi-am pus întrebarea de ce nu fac asta în România. Când fundaţia a început acest proiect, am decis să sprijin această campanie. Pentru că proiectul este finanţat cu bani elveţieni, este nevoie şi de o cofinanţare şi ne-am propus să strângem 17 mii de euro. Pedalând aici, vrem să le arătăm belgienilor că aici este nevoie de serviciile de îngrijire la domiciliu”, a spus Jeff, ciclistul şef.

În fapt, în luna martie 2016, Fundația Româno-Belgiană, în parteneriat cu Asocația de Ajutor Mutual Slatina Timiș, a început implementarea proiectului „Comunități rurale active în furnizarea și monitorizarea serviciilor de Îngrijire la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale”, proiect care se desfășoară pe parcursul a 20 de luni fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției.

Situaţia în Gorj

În judeţul Gorj avem 112 asistenţi comunitari şi 14 mediatori sanitari care îi ajută pe bătrânii fără spirjin. Din cele 70 de localităţi ale Gorjului, 65 au asistenţi comunitari, spune Direcţia de Sănătate Publică Gorj. „Nu avem încă în Logreşti, Jupâneşti, Schela, Bărbăteşti şi Vladimir, sunt localităţi care momentan nu au asistenţi comunitari. Noi am derulat activităţile necesare să aducem asistenţi şi în aceste localităţi pentru ca şi persoanele acestea să beneficieze de servicii medicale. Numărul de beneficiari este nesigur pentru că avem bătrânii, copiii, gravidele şi chiar şi persoane cu handicap”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Vizualizări: 2,311

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: