Ministrul Turismului, primit cu maidanezi, gropi și cabanieri revoltați
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, a urcat marți după-amiază la Rânca, după ce prima parte a zilei și-a petrecut-o la Târgu Jiu, la o întâlnire cu reprezentați ai autorităților locale și ai operatorilor din domeniu. Dacă întâlnirea de la Prefectură a fost cu ușile închise, la Rânca, ziariștii au putut să îl urmărească pe Dobre pas cu pas, mai ales că acesta nu s-a abătut mai mult de 100 de metri de la drumul principal.
Ministrul a mers până la baza pârtiei principale de schi, având parte pe „traseu” de gropile în care dau toți șoferii ce trec prin zonă, de maidanezii care îi întâmpină pe turiștii dornici de aventură, dar și de cabanierii care nu știu ce să mai facă și cui să se plângă pentru a pune autoritățile locale la treabă pentru ca stațiunea să își schimbe fața.
În mod surprinzător, cel mai vocal proprietar de pensiune, Constantin Pănescu, a fost mult mai împăciuitor de data aceasta cu ministrul, încercând să îi explice acestuia proiectele care ar putea duce la dezvoltarea stațiunii. De proiecte i-a vorbit lui Dobre și omul de afaceri Vasile Mitroi, cel care a investit în dezvoltarea domeniului schiabil din zonă. Dintre cei câțiva cabanieri rămași prin stațiune și veniți să îl vadă pe Dobre cel mai vocal a fost Gabriel Buican, proprietarul unei pensiuni situată la intrarea în Rânca. El s-a plâns în special de neimplicarea autorităților locale în orice fel de acțiune de modernizare a „stațiunii”, ministrul aflând cu această ocazie și cam cât plătește o asemenea pensiune ca impozite și taxe la bugetul local, discuțiile purtându-se în contextul în care proprietarii de pensiuni încercau să îl lămurească pe Dobre de nevoia declarării Râncii localitate de sine stătătoare, nu cartierul a două localități.
„Novaciul nu e interesat în nici un fel să ne declare pe noi pentru că pierd bani. Nu am văzut un brăduleț pe stradă, un coș de gunoi, o bancă, ceva. Am avut discuții cu primarul de la Novaci de 3 ani pentru a-mi concesiona 18 metri pătraţi ca să fac o parcare. De trei ani nu am un răspuns. Multe obligații sunt pe hârtie. Noi plătim impozite și nu suntem luați în seamă pentru că nu suntem votanți aici. Eu am buletin de București, am angajați din alte părți ale țării, pentru că aici nu am avut pe cine să angajez și din câți bani dăm noi la buget nu se întoarce nimic spre noi”, a spus Buican. Lucrurile acestea le spunea și Pănescu de multă vreme, ministrul transmițându-le tuturor că nu poate Rânca deveni vreodată o localitate cu administrație proprie.
„Soluţia” lui Dobre
Altfel spus, Baia de Fier și Novaciul vor încasa în continuare taxele și impozitele celor care și-au făcut cabane și pensiuni aici, dar despre investiții care să îi facă pe turiști să se simtă bine când se plimbă în aer liber nici vorbă. „Nici nu știu pe ce parte suntem, pe Baia sau Novaci. O parte din Novaci, respectiv, Rânca, poate deveni stațiune, dar și o parte din Baia, respectiv Rânca, poate deveni stațiune. Nu știu dacă e singurul caz din România, dar de acesta știu și de asta am venit să văd. Trebuie și o discuție cu Ministerul Dezvoltării Regionale, să vedem dacă putem găsi o variantă printr-o hotărâre de Guvern. Nu poți să o declari localitate și nici nu e domeniul meu. E o chestiune foarte dificilă, să dai denumirea Rânca unei unități administrativ teritoriale și să fie un primar. Trebuie văzut. Nu am temei legal, depindeți de 2 UAT-uri, nu am gândit eu asta. Nu se poate face primărie aici. Vă dau exemplu de la mine de acasă, Mamaia ține de Constanța. Primăria face investiții ca să se întoarcă banii la ei apoi”, a explicat Mircea Dobre înainte să plece într-o scurtă plimbare pe Transalpina.