Cazul Caragea: Abuzuri mari, sancţiune mică
Ministerul de Interne a făcut publică o sinteză a raportului de control care îl priveşte pe şeful IPJ Gorj, Viorel Salvador Caragea. Constatările Corpului de Control al MAI au fost extrem de grave, dar sancţiunea a fost simbolică: diminuarea salariului cu 10% pentru o perioadă de două luni, şi aceasta contestată în instanţă. Raportul de control vorbeşte de o adevărată reţea coordonată de Caragea, care face controale la diverse firme în baza unor „date şi informaţii inexistente”, anchete care se întind pe perioade mari de timp şi se finalizează cu NUP, dar nu înainte ca de afacerile firmelor să se aleagă praful. Raportul vorbeşte şi despre zecile de dosare penale ale lui Caragea, ca urmare a comportamentului abuziv faţă de subalterni, toate soluţionate de parchet în favoarea acestuia, dar şi despre sutele de sancţiuni aplicate de Caragea ofiţerilor şi agenţilor care nu îi dau ascultare.
Raportul arată că IPJ Gorj funcţionează mai degrabă ca o structură interlopă, menită să inducă spaima în oamenii de afaceri, în scopul obţinerii de avantaje. “Astfel, pentru protejarea intereselor personale, seful Inspectoratului şicanează anumiţi oameni de afaceri, prin intermediul structurilor specializate ale politiei (investigare fraude, rutier, etc.) aflate in subordinea sa. Aceste structuri efectuează controale la societăţile comerciale neagreate, în temeiul unor planuri de acţiune întocmite în baza unor ‘date si informaţii’ inexistente, aprobate si coordonate de cms.sef Caragea Viorel-Salvador, controalele finalizându-se, invariabil, cu întocmirea unor dosare penale pe numele persoanelor vizate. Cercetarea penala in astfel de dosare se întinde pe perioade mari de timp, finalizându-se cu propuneri de neîncepere a urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărire penala a învinuitului, interval de timp in care afacerea persoanei respective poate înregistra pierderi iremediabile”, se arată în Raport.
Subalternii, umiliţi şi hărţuiţi
Caragea este acuzat şi că îşi umileşte subordonaţii. “In ceea ce priveşte climatul organizaţional, existent in cadrul poliţiştilor inspectoratului, s-a constatat ca acesta este grav afectat de stilul abuziv si discreţionar al sefului IPJ Gorj, care nu pierde niciodată ocazia sa umilească şi să jignească, in public, pe cei care au alte păreri decât ale sale, sau chiar fără niciun motiv”, se arată in Raport.
Mai mult, şeful IPJ Gorj a aplicat de la 1 ianuarie 2012 până la 30 iunie 2013 un număr de 97 de acţiuni disciplinare precum si un număr de 676 de Atenţionări. “Acest tip de atitudine a dezvoltat in rândul subordonaţilor săi un puternic sentiment de teama si a determinat un număr de 10 ofiţeri si agenţi de politie din inspectorat să se mute, la cerere, in alte unităţi ale Politiei Romane”, mai spune Raportul.
Complicitate cu structuri similare din Parchete
Raportul a fost întocmit de Ministerul de Interne şi, deşi sunt mai multe mărturii ale poliţiştilor din Gorj, Parchetul a decis de fiecare neînceperea urmării penale. În raport se menţionează că există un număr de 94 de petiţii vizând nereguli in activitatea comandantului Viorel Caragea, in urma cărora Corpul de Control al Ministrului de Intern a sesizat Parchetul, dar decizia a fost neînceperea urmăririi penale.
În ianuarie, Corpul de Control al Ministrului Radu Stroe a efectuat un control tematic la IPJ Gorj în urma căruia, în sarcina lui Viorel Caragea „s-au reţinut un număr de 50 de deficiente şi nereguli în exercitarea actului managerial, fapt pentru ca s-a dispus ‘Atenţionarea’ sefului IPJ Gorj”, arată documentul. În baza acestor constatări, IGPR l-a sancţionat pe seful IPJ Gorj. “Prin urmare, in baza acestor constatări, am dispus declanşarea procedurii cercetării prealabile, fata de cms.sef Caragea Viorel-Salvador si analizarea de către conducerea IGPR a oportunităţii menţinerii acestuia in funcţia de sef la IPJ Gorj. La finalizarea cercetării prealabile, activitate ce s-a derulat la nivelul IGPR, prin ordinul nr II/4337 din 23.01.2013, am dispus sancţionarea cms.sef Caragea Viorel-Salvador cu diminuarea drepturilor salariale cu 10% pe o perioada de 2 luni", se mai arată în raport.
Mită de 150.000 de euro?
Dar lucrurile nu se termină aici. Viorel Salvador Caragea a ajuns în data de 29 octombrie subiect în Senat, unde mai mulţi ofiţeri au vorbit despre el în faţa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
În timpul audierilor, ofiţerii MAI au reclamat abuzuri săvârşite asupra lor de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, Viorel Salvador Caragea. Şeful IPJ Gorj a fost acuzat de ofiţerii care au fost la audierile din Comisia de apărare a Senatului că cere şpagă pentru a-i păstra pe funcţii, susţine presa centrală. Mai mult, Caragea ar spune că şi lui i se cere mită să rămână în funcţie. Presa centrală citează surse neoficiale care spun că pentru a cumpăra un post de şef de inspectorat judeţean de politie e de 150.000 de euro lunar şi poate varia in funcţie de judeţ.
Presa vorbeşte de o discuţie dintre comisarul Ion Frăţilescu şi Caragea, ce avea loc în drumul spre Târgu Jiu. „Când am venit cu el de la Bucureşti mi-a relatat că va trebui să cotizăm ca să ne menţinem în funcţie. I-am spus că nu am bani să dau pentru ca am dat un concurs“, ar fi susţinut marţi în cadrul Comisiei de Apărare din Senatul României comisarul Ion Frăţilescu, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie Gorj.
Poliţiştii gorjeni au mai spus că Poliţia Economică constrângea omenii de afaceri, prin dosare penale, să dea bani: „Politia Economică făcea dosare, dar erau dosite si la o săptămână patronii cercetaţi erau chemaţi sa cotizeze".
BLAGA ABSENT
La audieri nu a fost prezent senatorul democrat-liberalul Vasile Blaga, cel care a fost ministru de Interne şi care l-a menţinut pe Caragea în funcţie. În schimb a fost prezent senatorul de Gorj Dian Popescu, prezenţa sa în Comisia de la Senat fiind criticată, pe bună dreptate. Dian Popescu a fost anchetat de IPJ Gorj şi ar putea fi subiectiv în evaluarea acestui caz.
REACŢIE
La rândul său senatorul Traian Igas, fost ministru de Interne in Guvernul Boc, a declarat că: "acuzaţiile sunt foarte grave si nu le infirm. Situaţia este foarte gravă la Gorj şi se pare că ministrul Radu Stroe este dezinformat de Corpul de Control. Acuzaţii de acelaşi timp se întâlnesc in mai multe inspectorate din ţară şi trebuie luate măsuri urgente pentru că situaţia este exploziva".
BOICOT
Senatorii PSD au boicotat şedinţa comisiei senatoriale. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, a invocat faptul că ministrul Stroe nu putea fi prezent, astfel că audierile nu-şi aveau rostul. Mai mult, a acuzat comisia că a funcţionat fără cvorum, fapt infirmat de senatorul Dobriţoiu într-un comunicat. Ilie Sârbu i-a luat apărarea lui Caragea, spunând că este normal ca unii să se supere pe şefi.