Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Case de patrimoniu demolate, complex comercial construit lângă Calea Eroilor

Primăria Târgu Jiu demonstrează încă o dată că nu dă doi bani pe Brâncuşi şi pe ansamblul monumental Calea Eroilor. Încet, dar sigur, dă toate aprobările necesare pentru realizarea unui supermarket la nici o sută de metri de Calea Eroilor. Graba pentru aprobări este mare, deoarece înscrierea ansamblului brâncuşian la UNESCO nu ar mai permite mutilarea zonei cu complexuri comerciale. Ieri a avut loc la Târgu Jiu a treia dezbatere publică pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru Calea Eroilor. Intenţia primăriei este de a permite unui om de afaceri local demolarea unor case situate în spatele Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, pentru ca ulterior să fie realizat acolo un market Billa. Oficial, informaţia nu este confirmată de primărie, dar nici infirmată. Specialiştii spun doar că o astfel de investiţie ar trebui să aibă aprobări de la nivel central, pentru că zona este protejată din punct de vedere cultural.

Potrivit Primăriei Târgu Jiu, au fost organizate trei întâlniri pe tema Planului Urbanistic Zonal al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“. Interesant este că deşi PUZ-ul nu a fost aprobat de Consiliul Local, documentul a fost ataşat la dosarul pentru includerea operelor în UNESCO. Motivaţia? Trebuia să punem ceva orientativ, au spus oamenii primăriei.

Ieri, la Târgu Jiu au fost prezenţi experţii implicaţi în realizarea planului, arhitecţi de pe plan local şi cetăţenii din zonele care se află pe Axa Brâncuşi. Cum există ideea înfiinţării unui supermarket Billa în perimetrul protejat al ansamblului au fost solicitate clarificări în legătură cu posibilitatea demolării a două imobile pentru înfiinţarea acestuia.

Arhitecţii gorjeni vor să studieze PUZ-ul

Specialistul din partea Ministerului Culturii, Sergiu Nistor, a precizat că în PUZ nu există nicio planşă în care să fie marcată vreo casă care să fie demolată şi că dacă există o astfel de intenţie, este nevoie de aprobări speciale de la Minister. „În baza analizelor noastre am calificat clădirile din perspectiva valorilor arhitecturale şi istorice şi am spus că reglementarea fie urmăreşte păstrarea clădirilor pe care le-am definit ca valoroase, despre care avem date certe că sunt valoroase, fie lasă la latitudinea sau la o procedură ulterioară definirea valorilor unor case. Prin urmare, oricine se prezintă mâine la primărie şi cere să primească certificat de urbanism pentru desfiinţarea unei clădiri de pe teritoriul acestui PUZ va trebui să fundamenteze această solicitare pe un studiu istoric care să definească absenţa valorilor care fac ca o clădire să rămână sau în picioare. Asta este valabil pentru oricare din casele din zonă“, a explicat Nistor. În zona unde se presupune că va fi construit supermarketul Billa se află două case de pe care a fost dată jos tencuiala, tocmai pentru a le fi scăzută valoarea de patrimoniu. Practic, acum nu mai prezintă nici un element arhitectural.

„Evident că monumentele istorice nu pot face obiectul unei cereri de demolare. Regulamentul spune că pentru orice astfel de intervenţie trebuie să fie obţinut avizul Direcţiei pentru Cultură. Prin urmare se supune această procedură, procedurilor stabilite prin normele de protecţie a Ministerului Culturii. Asta înseamnă că studiul de fundamentare al intervenţiei trebuie să fie făcut de specialişti atestaţi“, mai spune acesta.  

Conform arhitectului Florin Machedon, şeful de proiect în elaborarea PUZ-ului, există un regulament care poate fi consultat la primărie prin care se specifică ce imobile pot fi sau nu demolate. Arhitecţii gorjeni prezenţi la dezbatere au solicitat acordul municipalităţii pentru studierea Planului Urbanistic Zonal. Viceprimarul din Târgu Jiu, Iulian Vână, i-a asigurat că le va adresa o invitaţie pentru o dezbatere tehnică şi că vor putea veni cu amendamente.   

PASAJ

La dezbatere au venit şi câţiva târgujieni care sunt direct afectaţi de reglementările privind Calea Eroilor. Problema intens dezbătută este cea a căii ferate, unde s-ar părea că va fi realizat un pasaj peste linia de tren.

Vizualizări: 366

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: