Dovlecei gratinați, o rețetă ușoară de vară
Pentru acest fel de mancare ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 4 dovlecei;
- 3 catei de usturoi;
- o ceapa;
- 3 oua;
- 60 g parmezan;
- 100 mililitri smantana lichida;
- 100 mililitri lapte;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Curata dovleceii de coaja, apoi taie-i pe lung in fasii de aproximativ doi centimetri grosime. Presara sare grunjoasa peste ei si lasa-i o ora intr-o strecuratoare. Dupa scurgerea timpului, clateste feliile de dovlecel, lasa-le la scurs si taie in cuburi jumatate din cantitatea de dovlecei.
Pune cuburile de dovlecei impreuna cu ceapa taiata marunt, cu usturoiul pisat si cu putin ulei de masline intr-o tigaie si lasa-le sa se caleasca, pana devin aurii. Separat, amesteca ouale cu laptele si cu smantana, apoi condimenteaza cu sare si piper.
Mixeaza feliile de dovlecel care au ramas netaiate impreuna cu sosul din lapte si smantana si apoi adauga-le peste dovleceii caliti in tigaie. Unge o tava cu ulei de masline, presara putin parmezan si toarna preparatul.
Presara si peste dovlecei parmezan. Introdu tava la cuptorul incalzit in prealabil si las-o la foc tare 20-25 de minute.
Dovleceii gratinati reprezinta una dintre cele mai gustoase mancaruri de vara, a carei preparare iti va lua aproximativ o ora jumate.