Carierele abandonate pun în pericol comunitățile

Satul Hotăroasa, din comuna gorjeană Urdari, e în pericol dacă nu se iau măsuri în cazul carierei Peșteana Nord, care trebuie să se închidă, dar unde totul a fost abandonat. Utilajele ar fi trebuit scoase, dar încă zac în mlaștină. Cariera riscă, astfel, să aibă soarta celorlalte perimetre închise și, în curând, să se transforme într-un lac uriaș, periculos pentru cei care locuiesc în apropiere. 

Ce se va alege de industria din minerit odată ce se va spune stop definitiv acestei ramuri? A răspuns liderul Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

A făcut un exercițiu de imaginație în direct la Radio Infinit: „Uitați-vă ce s-a întâmplat la Călan, uitați-vă ce s-a întâmplat în marile centre industriale. Nu știu cât de rentabil e fierul vechi acum. Problema cea mai delicată, după mine, cu toate că în programul ăsta de decarbonare, cum îi zic ei frumos, dar e program de închidere a activității de energie pe cărbune, se vorbește de ecologizare. Păi ecologizarea unei cariere de sute de hectare nu înseamnă că trebuie să o lași să se inunde și atât. Trebuie stabilizate”.

Pîrvulescu a subliniat pericolul la care sunt expuși oamenii care locuiesc în apropierea carierelor închise și lăsate în voia sorții când ar fi trebuit să fie ecologizate și redat terenul în circuitul agricol. Ultimul aspect pare că s-a respectat doar pe hârtie și pe bani mulți deși e o obligație în dreptul Complexului Energetic Oltenia care a lăsat ca fostele cariere să arate ca niște zone bombardate.

„Cariera Peșteana e la foarte mică distanță de satul Hotăroasa. Nu poți să lași ditamai taluzul în apropierea unui sat că, la un moment dat, poate să o ia la vale cum a luat-o la Pinoasa. Și atunci, ce se întâmplă cu satul ăla? Ar trebui să fie planuri pentru ecologizare, dar eu nu am văzut nimic. S-a mers așa ca să nu se oprească, dar nu s-a făcut nimic în nicio carieră. A mai fost nevoie de cărbune, s-a tot dat. Suntem în anul în care trebuia să înceapă ecologizarea acolo și trebuia să se scoată utilajele și nu s-au scos. Nu mai ai cu cine să le mai scoți, că nu mai sunt oameni. Au plecat foarte mulți la pensie pentru că era o carieră foarte îmbătrânită. Plus că parte din salariații mai vechi au plecat în carierele care au un viitor mai relativ. Vom avea mai multe lacuri mari care vor influența și clima în județul Gorj. Când ai sute de hectare de apă, normal că o să influențeze clima în Gorj. Ar trebui să se întoarcă în timp încă 30 de ani în timp și să introducă sute de milioane de metri cubi de pământ. De unde?”, a mai spus Pîrvulescu, într-o emisiune la Radio Infinit.

Programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia prevede închiderea carierelor prin programe care durează 4-6 ani și cu costuri semnificative de ecologizare. Programe au fost și în trecut, dar respectate în mică măsură.

Galerie foto



Vizualizări: 473

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: