De ce nu s-au emis decizii de pensionare după 1 septembrie

Casa Națională de Pensii a transmis, joi, într-un răspuns la o solicitare G4Media, că aplicația informatică pentru emiterea deciziilor de pensionare pentru dosarele depuse începând cu 1 septembrie – când a intrat în vigoare noua lege a pensiilor – este încă „în testare”. Din acest motiv, deciziile pentru dosarele depuse la începutul lunii septembrie vor fi emise abia „de la sfârșitul lunii octombrie”, în ordinea în care au fost depuse.


Abia după emiterea deciziilor pensiile vor putea fi plătite noilor pensionari.

Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii a introdus noi principii, definiții, elemente parametrice, precum și o nouă formulă de calcul a pensiilor, care au impus realizarea unei noi aplicații de stabilire a drepturilor, a precizat Casa Națională de Pensii într-un răspuns pentru G4Media.

„De asemenea, în reforma sistemului de pensii, un obiectiv major în domeniul aplicațiilor informatice este și acela de a se integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor”, au explicat reprezentanții Casei Naționale de Pensii pentru G4Media.

La acest moment, casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele și le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare.

Continuarea, aici.

Vizualizări: 811

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: