Cariera Roşiuţa, la un pas de deblocare

Ministerul Energiei a pus marţi în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşiuţa, judeţul Gorj, la o capacitate de 3.000.000 milioane tone/an” .

Suprafaţa totală a perimetrului minier Roşiuţa este de 1866,5 ha, din care până în prezent s-a ocupat o suprafaţă de 558,06 ha. Suprafaţa de teren ce urmează a fi afectată de lucrări miniere este de 132,868 ha, ceea ce coincide cu coridorul de expropriere.

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre arată că achiziţia terenurilor se realizează pe bază de negociere directă între companie şi proprietarii privaţi. „Această procedură de negociere a dus la blocaje ale activităţii carierelor deoarece proprietarii au pretenţii financiare exagerate faţă de valorile rezultate din rapoartele de evaluare sau refuză efectiv înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, solicită colateral angajarea de rude care nu au nicio specializare sau vreo meserie dintre cele pentru care poate angaja Complexul Energetic Oltenia, sau creşteri salariale pentru personalul din societate, rude ale proprietarilor sau preţuri foarte mari“, se arată în document.

O altă problemă care a generat această stare de blocaj o reprezintă lipsa actelor de proprietate sau litigiile dintre moştenitori privind succesiunea asupra bunurilor deţinute în comun, iar în lipsa actelor de proprietate compania este în situaţia de a nu putea încheia contractele de vânzare-cumpărare cu respectarea prevederilor legale, în formă autentică. „În aceste condiţii, se înregistrează numeroase staţionări ale utilajelor de carieră, schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină implicit creşterea costurilor de producţie. Astfel, Complexul Energetic Oltenia este în prezent în situaţia în care există riscul de nu se putea asigura combustibilul necesar pentru funcţionarea termocentralelor, a căror producţie de energie este indispensabilă Sistemului Electroenergetic Naţional, sau dacă aceste termocentrale nu ar putea furniza energie electrică, consecinţa ar fi creşterea preţului energiei la consumatorul final cu impact în economia naţională“, scrie în nota de fundamentare.

Suma care va fi alocată de Ministerul Energiei pentru exproprierile din zonă este de 3.841.000,85 lei.

Vizualizări: 2,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: