Cariera Jilţ, blocată de un politician-miner

Extinderea Carierei Jilţ a fost blocată de Constantin Diaconescu, un angajat al Carierei Jilţ Nord. Din calitatea sa de consilier local la Slivileşti, Diaconescu s-a opus proiectului de declarare a zonei de utilitate publică Miculeşti-Ştiucani. Din acest motiv, sute de angajaţi din minerit riscă să rămână fără locuri de muncă.

Sorin Bucurescu, primarul localităţi Slivileşti, spune că cei de la EMC Jilţ au făcut demersuri pentru extinderea carierei în zona Ştiucani-Miculeşti, dar proiectul nu a trecut de consiliul local pentru că un consilier, care este şi angajat la Jilţ Nord, nu a fost de acord. Mai mult decât atât Constantin Diaconescu a venit şi cu 10 săteni la şedinţa de consiliu de marţi, care s-au opus extinderii carierei. „Trebuia să avem 9 voturi din 13 pentru ca proiectul să treacă şi noi am avut doar 8 pentru. Diaconescu, angajat la Jilţ Nord şi consilier local, nu a fost de acord cu extinderea carierei”, susţine Bucurescu.

Primarul spune că Diaconescu are o suprafaţă de teren la Ştiucani şi îl suspectează pe acesta că vrea să obţină anumite avantaje. „Consilierul PC fiind din Ştiucani urmăreşte să obţină mai mulţi bani de la minerit. Altfel nu se explică cum de un angajat al carierei este cel care se opune”, mai precizează Bucurescu.

Zeci de familii din Slivileşti depind de un loc de muncă în minerit, iar dacă nu va fi expropriată zona Ştiucani-Miculeşti, excavatoarele nu vor mai avea front de lucru, iar asta înseamă că oamneii vor rămâne fără locuri de muncă. „Noi am fi dorit să treacă să treacă acest proiect. A fost aprobat de municipiul Motru, de Turceni, Ciuperceni, Mătăsari şi Dragoteşti şi doar noi, cei de la Slivileşti, nu am fost de acord”, mai adaugă primarul din Slivileşti.

Angajaţii EMC Jilţ nu îşi înţeleg colegul

Şi colegii de serviciu ai lui Diaconescu spun că nu înţeleg de ce colegul lor se opune extinderii carierei, pentru că ştie că de acest lucru depinde locul lor de muncă. „Acest proiect trebuie să treacă. Lucrăm în carieră de 30 de ani. Avem familii, copii care depind de noi. Ce o să se întâmple dacă se închide cariera? Este singurul loc de muncă pe care îl mai găsim în Gorj. Trebuie să se gândească şi la noi, nu ştiu de ce se împotriveşte”, spune Ion Mălăele.

Un alt angajat care lucraeză în carieră de peste 20 de ani spune că soarta zonei depinde de cărbune. „Trebuie să mergem mai departe cu cărbunele. Ce o să facem dacă se opreşte cariera, rămânem pe drumuri?”, a adăugat şi Ion Popescu.

Întârzierea de la Slivileşti, posibil blocaj tehnologic

Ion Paraschivu, directorul Direcţiei Miniere, spune că deocamdată trebuie să lucreze după prevederile Legii 33 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, iar aprobarea consiliului local Slivileşti este o etapă pe care trebuie să o parcurgă. „Întârzierea aprobării proiectului de către Consiliul Local Slivileşti duce la oprirea excavatorului plasat pe treptele înaintate şi implicit la blocaj tehnologic”, precizează Paraschivu.

EMC Jilţ are la ora actuală peste 2.300 de salariaţi, iar ritmul în care se extind carierele este deja în urmă. „În mod normal ar trebui să expropriem câte 80 de hectare pe an, iar acum pe loc ar trebui să expropriem minim 120 de hectare ca să avem câmp de lucru pentru excavatoare”, susţine directorul Direcţiei Miniere.

Manţog: „Riscăm să trimitem oamenii în şomaj tehnic“

„Cu 3-4 exemple ca Diaconescu riscăm să trimitem angajaţi în şomaj tehnic“, susţine Ionel Manţog, director economic al Complexului Energetic Turceni. Acesta precizează însă că Diaconescu nu poate fi sancţionat pe linie de serviciu. „În nici un caz nu putem noi să luăm măsuri cu el pentru felul cum a votat la Consiliul Local Slivileşti. Consilierul PC nu va fi sancţionat la serviciu, pentru că nu amestecăm dreptul muncii cu dreptul administrativ. Eu spun lucru asta pentru a înţelege că vrem să repesctăm legalitatea, dar în acelaşi timp trebuie să înţeleagă şi salariaţii că de frontul de lucru depind şi salariile lor. Al lui Diaconescu, dar şi ale celorlalţi. Ar fi păcat să trimitem lumea în şomaj tehnic tocmai în momnetul în care a început să fie cerere de energie şi să avem consum de cărbune”, a spus Manţog.

Directorul economic al CE Turceni le aduce aminte consilierilor locali că dacă excavatoarele nu au front se opreşte lucrul în carieră. „Dacă nu reuşim să extindem fronturile de lucru, câteva excavatoare sunt deja oprite, iar începând cu anul viitor riscăm să oprim întreaga carieră. Eu fac un apel către oamenii care lucrează la EMC Jilţ să înţelegă necesitatea absolută a frontului de lucru pentru a putea să realizăm veniturile şi astfel să ne luăm salariile, să plătim impozitele şi taxele la primăriile la care ei nu votează”, mai adaugă Manţog.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: