Comisarii care au inventat prejudiciul de la EMC Motru riscă sancţiuni
Şeful Gărzii Financiare Gorj recunoaşte că subalternii săi au făcut o greşeală când au evaluat prejudiciul la 2,5 milioane de tone de cărbune. Reprezentanţii Exploatării Miniere de Carieră Motru au contestat ieri actul de control întocmit de doi comisari ai Gărzii Financiare, pe motiv că acel calcul a fost făcut pe baza unor date operative şi nicidecum contabile.
Directorul SNLO, Daniel Burlan, a declarat că raportul Gărzii Financiare Gorj a fost contestat de societate, atât la Gardă cât şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. De asemenea, o plângere în acest sens a trimis şi la Parchet. Burlan nu îşi explică de unde au fost scoase cifrele aberante care apar în raport, respectiv 2,5 milioane de tone de cărbune. Totul a început cu o anchetă pornită de SNLO la Motru, după ce s-a constatat o diferenţă de stoc de 150.000 de tone de cărbune. Raportul realizat de comisarii GF a fost ordonat de Poliţie. „Am contestat prejudiciul constatat de Grada Financiară. Este imposibil ca 2, 5 milioane de tone de cărbune, în doi ani şi jumătate, să fie extrase pe lângă programul normal de producţie şi livrate către beneficiari“, a declarat Daniel Burlan.
Registrele au fost consultate fără acordul directorilor
Potrivit directorului de la EMC Motru, Mircea Mezinca, registrele au fost luate de Poliţie fără permisiunea conducerii. „Noi am contestat acest act de control întocmit pe baza unor date operative fără valoare contabilă. Au venit aici, au luat registrele, nu au anunţat pe nimeni. Am văzut de atunci că sunt nişte cifre greu de imaginat şi am făcut obiecţiuni prin care am explicat că este imposibil“, a spus Mezinca.
Directorul economic de la Motru, Ion Dondera, este de aceeaşi părere. „Sunt nişte invenţii. Au fost trimişi de Poliţie şi raportul a fost făcut pe baza registrelor unde dispecerii îşi notau datele operative. Eu personal nu ştiam că au luat registrele. Poate au avut acceptul şefilor din cariere“, a adăugat Dondera.
Dondera a mai spus că, la Motru, 300.000 de tone este cantitatea maximă pe care o pot stoca. „Este o cantitate imensă. Păi noi nu putem stoca decât 300.000 de tone de cărbune şi atunci este plin. Înseamnă că ar fi trebuit să punem cărbune şi pe Lunca Motrului“, a spus Dondera.
Pupăzan: Nu putem vorbi despre un prejudiciu
De partea cealaltă, comisarul şef al Gărzii Financiare spune că cifrele prezentate în raport au fost înţelese greşit de mass-media. Ion Pupăzan spune ca în urma verificării nu putea fi constatat un prejudiciu pentru că nu au fost stabilite impozite şi taxe. „Actul de control nu reprezintă un document de verificare fiscală “ , spune Pupăzan. „În aceste condiţii nu putem vorbi de un prejudiciu. Raportul a fost întocmit în urma unor documente informative, nu a fost o verificare de specialitate. Pentru a şti ce cantitate de cărbune lipseşte de la Cariera Motru trebuie făcute măsurători specializate, expertize tehnice privind productivitatea pe oră de funcţionare a utilajelor. Comisarii Gărzii Financiare nu au întocmit raportul în funcţie de niciuna dintre aceste măsurători”, a mai declarat Pupăzan. Ion Pupăzan mai spune că va lua măsuri interne cu cei doi comisari.
Comisarii vor fi daţi în judecată
Daniel Burlan va depune plângere penală împotriva comisarilor Gigel Gheorghe Capotă şi Florinel Florea-Ianc, cei care au efectuat raportul. “Urmează să facem plângere împotriva persoanelor care au întocmit această notă de constatare fiindcă este întocmită după nişte date care au fost culese ca date de lucru şi evaluate în funcţie de nişte parametri pe care noi îi considerăm ideali“, a declarat directorul SNLO.