Când trebuie să adaugi bulionul sau roșiile în ciorbă
Ciorba este, alături de alte feluri de mâncare, nelipsită din meniul românilor. Ciorba se prepară destul de ușor, dar multe gospodine greșesc atunci când pun roșiile sau bulionul.
Ciorba este un aliment gustos care se digeră ușor și poate fi preparată cu carne sau doar cu legume și zarzavaturi. De aceea, este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și poate fi consumată în orice moment al zilei. Când prepară ciorbă, gospodinele obișnuiesc să folosească suc de roșii sau bulion pentru o culoare plăcută, dar pot face o greșeală.
Sucul de roșii sau bulionul se pun atunci când preparatul este aproape gata. Dacă se pun la început, legumele se vor întări şi vor fierbe mai greu, iar multe dintre vitamine se vor pierde. Dacă faci o ciorbă și folosești roșii, mai întâi este indicat să fie călite legumele tocate mărunt și după ce acestea capătă puţină culoare, se adăuga roşiile. Apoi se pune apă şi se lasă să fiarbă la foc mic.
Ciorba vine din cuvântul turcesc çorba. Aceasta se servește la începutul mesei, după gustare. Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Acesta era legată strâns de imaginea trupelor de militari otomani, iar şefii regimentelor de spahii erau cunoscuţi ca ciorbagii. La popotă se făceau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuţi, aromate cu câteva fire de mentă, legume, piper şi pătrunjel proaspăt.