Cum să folosești o friteuză cu aer pentru alimente gustoase, crocante și sănătoase
Află cum să utilizezi acest mic aparat electrocasnic extrem de popular. Vezi cum poți prepara cu ajutorul lui rețete delicioase și sănătoase în doar 4 pași.
Dacă încă nu ai un astfel de dispozitiv în bucătăria ta, acum este momentul să-l cumperi. Fii cu ochii pe promoțiile Genius și achiziționează dispozitivul la un preț accesibil.
Acest instrument la îndemână poate face alimentele perfect crocante, fără a fi nevoie de tone de ulei. Da, ai auzit bine, friteuza cu aer nu este un dispozitiv în care poți găti doar în ulei, ci și la abur. Rețetele delicioase, precum cartofii prăjiți gătiți la acest instrument, te vor cuceri din prima.
Află cum să folosești corect aparatul pentru a începe să faci cartofi prăjiți, pui, deserturi și multe alte preparate mai sănătoase.
Cum funcționează o friteuză?
Deși poate părea magic, există o explicație simplă pentru modul în care funcționează ajutorul tău de bucătar. După cum știi, cele mai populare sunt modelele care nu folosesc ulei fierbinte pentru a-ți prăji mâncarea. În schimb, căldura mare (de la o bobină montată aproape de coșul de mâncare), combinată cu un ventilator care circulă uniform aerul în întreaga unitate, creează o textură apropiată de cea pe care o găsești în alimentele prăjite.
Iată care sunt cei mai importanți 4 pași pentru a obține mâncăruri delicioase la acest aparat:
1. Preîncălzește friteuza.
Precum în cazul cuptorului, aparatul are nevoie de timp pentru preîncălzire înainte de a fi gata să înceapă să gătească. Majoritatea modelelor au nevoie de doar câteva minute pentru acest proces.
Pentru a preîncălzi acest aparat, setează-l la temperatura la care vei găti (s-ar putea să ai un afișaj digital sau un cadran pentru această acțiune). Unele modele nu necesită preîncălzire, dar probabil că va dura puțin mai mult până când mâncarea va fi gata de pus în farfurie.
Dacă ești încă în faza de acomodare cu noul aparat de gătit, urmează instrucțiunile din rețetă pentru a afla temperatura potrivită de utilizat.
2. Asigură-te că mâncarea este uscată.
Mai ales dacă prăjești carne marinată, asigură-te că usuci mâncarea înainte de a o pune în friteuză. Cu cât mâncarea este mai uscată când intră în aparat, cu atât mai crocantă va fi când iese. Lichidul suplimentar poate provoca, de asemenea, stropi și fum. Așa că șterge ingredientele cu un prosop de hârtie înainte de a le adăuga în coș.
Sfat de siguranță: evită să gătești alimente cu un conținut mai mare de grăsimi, cum ar fi slănina. Excesul de grăsime poate produce mult fum în timp ce gătești.
3. Adaugă o cantitate mică de ulei și pune-l în coș.
Deși ar fi minunat să prăjească fără ulei, aparatul are nevoie de puțin pentru a-ți face mâncarea crocantă (ține, însă, cont de faptul că vei folosi mult mai puțin decât în cazul unui model tradițional). Unge mâncarea cu o cantitate mică de ulei (în jur de o lingură sau mai puțin) pentru a o acoperi uniform, apoi adaug-o în coșul de gătit.
De asemenea, poți utiliza un spray de gătit antiaderent, făcut cu un ulei mai sănătos, cum ar fi uleiul de avocado cu un punct de prăjire ridicat. Asigură-te că nu supraaglomerezi coșul cu alimente. Dacă o faci, mâncare nu va deveni crocantă (adică pierzi fix ce e mai bun). Este mai bine să gătești în loturi, pentru a te asigura că totul se gătește uniform.
4. Se prăjește și se amestecă.
Setează ca mâncarea să se gătească pentru timpul indicat în rețetă. Nu merge prea departe, totuși! Cele mai multe rețete necesită amestecarea alimentelor la jumătatea gătitului sau agitarea ușoară a coșului la jumătatea timpului. Acest lucru va ajuta totul să se gătească uniform și să devină frumos și crocant.
Dacă gătești alimente bogate în grăsimi, cum ar fi aripioare de pui, ar putea fi necesar să verifici de câteva ori tava de jos pentru a goli orice exces de grăsime. Odată ce timpul de gătit a expirat, scoate baza și eliberează coșul. În continuare, scoate mâncarea din coș și las-o să se răcească câteva minute înainte de a o savura.