Când se aprobă înfiinţarea Huadian Oltenia Energy SA

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia se întâlnesc în şedinţă extraordinară, în data de 19 octombrie, pentru a aproba constituirea firmei româno-chineze care va deţine noul grup de la Rovinari. Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar, s-a pronunţat deja împotriva acestei investiţii, astfel încât cel mai probabil votul va fi negativ. Pe de altă parte, Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a cerut public desecretizarea acordului dintre chinezi şi statul român, însă nici până acum nu s-a întâmplat acest lucru.

Pe ordinea de zi din data de 19 octombrie a şedinţei AGA a CE Oltenia se află şiAprobarea proiectelor de Acord al Acţionarilor şi de Act Constitutiv al societăţii de implementare Huadian Oltenia Energy SA pentru implementarea Proiectului privind realizarea unui grup energetic nou de 600 MW la SE Rovinari şi mandatarea directorului general şi directorului financiar pentru semnarea Acordului şi a Actului Constitutiv“.

Contribuţia chinezilor ar fi peste 800 de milioane de euro, iar CE Oltenia vine cu infrastructura. Nu se ştie care va fi opţiunea Fondului Proprietatea, care a susţinut deja că investiţia chinezilor este una „dăunătoare“ în contextul problemelor din piaţa de energie, unde CE Oltenia pătrunde cu greu din cauza preşurilor mari de producţie. „Credem ca CE Oltenia ar trebui să privească această investiţie ca fiind dăunătoare, deoarece noul grup ar concura direct cu planurile existente ale CE Oltenia, capturând o parte semnificativa a cotei de piaţă, deoarece noua centrală ar fi un producător cu costuri marginale mai mici şi cu acces direct la lignitul mai ieftin din bazinul Rovinari“, susţine Fondul Proprietatea, într-un răspuns la o solicitare a Ziarului Pandurul.

Totodată, sunt întrebări fără răspuns legate de condiţiile acordului dintre chinezi şi statul român. Studiul de fezabilitate arată o investiţie totală de 847,639 milioane euro, dar chinezii vin doar cu 30% deocamdată. Cărbunele pentru noul grup ar fi asigurat de carierele din Rovinari: Roșia, Tismana și Pinoasa şi în aceste zile se negociază preţul de vânzare al cărbunelui. Noua companie ce va deţine acest grup energetic va cumpăra de la carierele din Rovinari 4,6 milioane de tone de lignit anual. Lucrările ar trebui să înceapă anul viitor.  

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: