Un angajat îşi păzeşte terenul ca să nu intre CEO cu excavatorul
Un angajat al CE Oltenia ameninţă conducerea companiei cu plângerea penală. Dumitru Burău, salariat al carierei Jilţ Nord, spune că administraţia i-a folosit abuziv terenul pe care îl deţine în Mătăsari, în faţa excavatoarelor de la cariera Jilţ Sud, asta pentru că nu au ajuns la o înţelegere în privinţa cedării terenului.
Burău spune că cei de la carieră au început să excaveze din terenul său, care a început să se prăbuşească. Atât el cât şi alţi membri ai familiei s-au mobilizat şi păzesc terenul zi şi noapte, astfel încât excavatorul să nu mai avanseze. Burău spune că joia trecută s-a lăsat şi cu scandal, la faţa locului fiind solicitaţi şi oamenii legii pentru aplanarea conflictului. Bărbatul spune că nu îşi cedează terenul dacă cei din administraţie nu-i angajează un membru al familiei şi nu-i majorează salariul. "Au intrat cu excavatorul pe terenul meu, s-a surpat trei sferturi din el, nu se mai poate nici merge pe jos, dar să mai cultivi ceva. Au făcut lucrări şi pe o parte şi de cealaltă. Acum e în capul locului. L-am oprit, nu i-am lăsat să mai avanseze. Au adus poliţia joi seara, dânşii au crezut că eu sunt vinovat, s-a încheiat un proces verbal nu în favoarea dânşilor, acum ameninţă că vin cu mascaţii. Până acum nu le-am făcut nicio plângere penală, dar o să le fac pentru că au intrat abuziv. Am soţia şi copilul care fac de pază acolo nonstop. Altă soluţie nu avem", a spus Dumitru Burău.
„Exproprierile închid compania“
Burău a mai spus că a fost mutat abuziv de conducerea companiei de la Jilţ Nord la cariera Peşteana pentru două luni, fără să-i asigure transportul pe perioada respectivă. Burău consideră că administraţia vrea să-l constrângă astfel să-şi cedeze terenul fără pretenţii. Pe subiectul exproprierilor a avut o reacţie liderul sindical Gabriel Căldăruşe. El compară solicitările angajaţilor cu certificatele carbon, ca şi costuri. Ba mai mult, spune că exproprierile la sume mari ar putea închide compania. Cert este că până atunci lipsa exproprierilor blochează o carieră. „Sunt anumiţi oameni care cer sume extraordinar de mari. Să ceri 300.000 pe hectarul de pădure... Făcând exproprieri la preţul acesta la fel de bine cum avem problema cu certificatele carbon putem să închidem compania cu aceste costuri cu exproprierile“, spune Căldăruşe.