Călinoiu, cu demisia pe masă. Deputat: A fost cea mai tare şedinţă!

Ion Călinoiu a jucat ieri sceneta demisiei din conducerea PSD, în şedinţa de analiză a rezultatului alegerilor prezidenţiale. „Mi-a fost blocată intenţia de a-mi depune mandatul”, a explicat preşedintele executiv al filialei Gorj. Cei care au dorit rămânerea lui în funcţie au fost primarii, în timp ce deputaţii care l-au atacat public pe Călinoiu în ultimele zile au fost puşi la colţ. Şedinţa Comitetului Executiv s-a încheiat cu un mesaj de unitate şi de păstrare a rufelor murdare în interiorul partidului. Parlamentarii au spus că, voalat, li s-a transmis că ar putea pierde susţinerea partidului pentru un viitor mandat. „Până ieşim de pe scenă mai sunt 2 ani şi 12 zile, în acest interval se pot întâmpla multe”, a replicat deputatul Iriza.

Deputaţii Vasile Popeangă, Scarlat Iriza, Mihai Weber şi Camelia Khraibani au transmis presei zilele trecute un comunicat prin care au fost aduse diferite acuzaţii lui Ion Călinoiu. Gestul lor a forţat organizarea Comitetului Executiv, care ar fi trebuit să aibă loc imediat după alegerile prezidenţiale. În cadrul şedinţei de ieri, Ion Călinoiu s-a arătat dispus să renunţe la funcţia de preşedinte executiv al PSD Gorj. Primarii nu au fost de acord cu plecarea lui Ion Călinoiu din funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei judeţene.

Călinoiu a recunoscut că a existat o lipsă de comunicare între el şi parlamentari. Şi parlamentarii au bătut în retragere, unii spunând că nu îşi asumă chiar toate frazele din comunicat. „Mai întâi mi-a fost blocată intenţia de a-mi depune mandatul. Au luat cuvântul parlamentarii, şi-au spus punctele de vedere. Sunt o parte dintre lucruri care într-adevăr au scos în evidenţă faptul că nu era momentul de o poziţie publică înainte de a fi o analiză a activităţii parlamentarilor. Au scos în evidenţă lipsa de comunicare dintre mine şi parlamentari, lipsă de comunicare pe care am împărtăşit-o pentru că ea este valabilă din ambele părţi”, a declarat Ion Călinoiu.

Acesta a apreciat atitudinea primarilor. „Ne-am menţinut punctele de vedere de a rămâne uniţi să susţinem guvernarea până în anul 2016, să ne pregătim să câştigăm alegerile locale şi parlamentare. Fiecare dintre noi am avut de învăţat, dar vreau să scot în evidenţă rolul primarilor care simt pulsul real al organizaţiilor, ei fiind cel mai aproape de membrii noştri, de simpatizanţi”, a menţionat Călinoiu.

Primarii condamnă îndrăzneala deputaţilor

Primii care i-au apostrofat pe  deputaţi au fost primarii Ion Ciocea de la Bustuchin şi Maria Dumitraşcu de la Berleşti. Nici ceilalţi edili locali nu s-au arătat încântaţi de ideea demiterii lui Ion Călinoiu. „Toţi primarii au fost revoltaţi pentru că deputaţii şi-au exprimat nemulţumirile prin intermediul presei. Era normal ca rufele să se spele în familie, în cadrul partidului. Domnul Călinoiu a spus foarte clar: partidul merge şi fără mine, şi fără parlamentari. În final lucrurile s-au lămurit, toată lumea a plecat împăcată. Mesajul transmis a fost de unitate, iar această şedinţă a fost foarte constructivă pentru toţi”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.

De aceeaşi părere este şi primarul de la Stăneşti. „Am participat la şedinţă şi nu s-a pus problema demiterii domnului Călinoiu. Dumnealui şi-a pus demisia pe masă, iar primarii nu au fost de acord”, a precizat Vasile Pîrvulescu.

O discuţie contradictorie a avut loc între Camelia Khraibani şi primarul Hanu. Aceasta i-a reproşat că nu a fost invitată la manifestările care au avut loc la Motru de 1 Decembrie. În replică Dorin Hanu i-a spus că ea nu a dorit să participe, pentru că a invitat-o.

Deputat: Am tras un semnal de alarmă

Deşi au cam rămas fără replici în faţa mai-marilor PSD, deputaţii protestatari spun că a fost cea mai tare şedinţă de partid la care au participat în ultimii ani. Scarlat Iriza crede că s-a tras un semnal de alarmă prin acel comunicat de presă. „Şedinţa a fost foarte constructivă pentru toată organizaţia PSD Gorj, fiecare am avut un cuvânt de spus. Prin acel comunicat de presă am tras un semnal de alarmă şi cred că de acum încolo nu vor mai fi probleme în ceea ce priveşte colaborarea. De vreo 8 ani nu am mai participat la o astfel de şedinţă. Dacă nu era acest comunicat de presă lucrurile erau mult mai simple, ceva de genul: rezultatul la alegeri a fost foarte bun, vă mulţumim şi ne haideţi la o friptură pe Insuliţă. Nimeni nu comenta nimic şi lucrurile rămâneau la fel”, a declarat deputatul Scarlat Iriza.

La rândul său, Vasile Popeangă crede că în urma acestei şedinţei s-a înţeles de toată lumea că membrii PSD sunt egali în partid, numai că unii au răspunderi mai mari. „Şi eu cred că la PSD Gorj nu s-a mai organizat o astfel de şedinţă cam tot de 8 ani. Mi-am spus punctele de vedere pentru o colaborare mai bună care să ducă la unitatea de nezdruncinat a PSD. Au fost reacţii din partea primarilor şi îi înţeleg, pentru că ei sunt mai aproape de preşedintele Consiliului Judeţean decât de parlamentari, prin prisma fondurilor pe care le primesc. Acum cred că s-a înţeles că toţi suntem egali în această organizaţie, însă răspunderile sunt diferite. Cred că de acum încolo colaborarea se va face din propria iniţiativă” a declarat Vasile Popeangă.

SOLICITARE

Deputatul Popeangă a solicitat liderilor PSD să spună public cu cât au ajutat ei partidul şi cum i-a ajutat partidul pe fiecare dintre ei. „Le-am cerut că dacă tot suntem în analiză fiecare să spună cu cât i-a ajutat partidul pe ei şi cu cât au ajutat ei partidul. Le-am cerut să-mi explice ce interese am avut eu. S-a scris că am vrut să mă duc ambasador sau că am vrut postul de director la Finanţe pentru fiul meu. Eu nu am avut nici un interes personal. Nu m-am dus la niciunul dintre ei să-i cer să-mi angajeze copilul, vreun nepot sau vreo verişoară” a declarat Popeangă.  

RISC

Parlamentarii au recunoscut că li s-a dat de înţeles faptul că au riscat să nu fie trecuţi pe listele PSD la alegerile viitoare. „Ni s-a spus voalat că nu ne mai garantează nimeni trecerea pe listele PSD la alegerile viitoare. Noi nu avem voie să spunem nimic în presă, alţii au voie”, a declarat Vasile Popeangă. La rândul său, Scarlat Iriza spune că este prematur să se pronunţe cineva acum dacă o anumită persoană va mai fi sau nu pe listele PSD. „Până ieşim de pe scenă mai sunt 2 ani şi 12 zile, în acest interval se pot întâmpla multe”, a precizat Iriza.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: