Alergie sau răceală în timpul sezonului rece? Ce spune medicul Simona Coleașă
Medicul alergolog Simona Coleașă ne spune care sunt cauzele, simptomele și de ce este important să consultăm un medic.
În ciuda faptului că temperaturile scăzute din timpul iernii ar putea sugera o reducere a numărului de alergii, realitatea este alta.
Potrivit medicului alergolog Simona Coleașă iarna poate aduce o serie de provocări pentru persoanele sensibile la alergeni.
„În mod obișnuit, iarna ar trebui să existe o scădere a numărului de alergii din cauza vremii reci. Totuși, majoritatea oamenilor petrec mult timp în interior, iar ventilarea încăperilor este mult mai redusă comparativ cu vara. Aceste condiții favorizează dezvoltarea și acumularea alergenilor indoor, care pot duce la apariția simptomelor alergice", explică într-un interviu, medicul alergolog Simona Coleașă.
Printre principalii alergeni care devin problematici în timpul iernii se numără acarienii, mucegaiul și animalele de companie. Acarienii se înmulțesc rapid în medii umede și calde, iar în locuințele neventilate corespunzător, aceștia pot prolifera pe saltele, perne, covoare și draperii.
„Mucegaiul poate apărea în zonele umede ale casei, cum ar fi băile, subsolurile sau în jurul feroneriilor care nu sunt izolate corespunzător. De asemenea, animalele de companie, deși sunt mai frecvent întâlnite vara, pot fi o sursă continuă de alergeni, mai ales în locuințele unde feroneriile nu permit o bună circulație a aerului", adaugă Simona Coleașă.
Pentru a preveni agravarea simptomelor alergice în timpul iernii, specialiștii recomandă o serie de măsuri simple: menținerea unei bune ventilații a locuinței, utilizarea filtrelor de aer, curățarea frecventă a suprafețelor și a lenjeriilor de pat, precum și evitarea expunerii prelungite la animalele de companie. De asemenea, este important ca persoanele cu alergii să evite locurile umede sau să ia măsuri de prevenire a formării mucegaiului.
În timpul iernii, virozele respiratorii sunt frecvente și sunt adesea asociate cu simptome precum strănutul, oboseala, nasul înfundat sau secrețiile nazale, care de regulă dispar după aproximativ 7 zile. Cu toate acestea, există situații în care simptomele persistă mult mai mult decât de obicei, chiar și după mai multe încercări de tratament pentru răceală. În aceste cazuri, este important să ne gândim că ar putea fi vorba de o alergie, nu de o viroză.
„Atunci când simptomele de răceală nu cedează în urma tratamentului specific sau durează mai mult de o săptămână, este indicat să luăm în considerare posibilitatea unei alergii”, explică dr. Simona Coleașă, medic alergolog. „Alergiile respiratorii pot imita simptomele unei răceli, dar sunt cauzate de factori diferiți. De exemplu, expunerea la alergeni indoor precum acarienii sau mucegaiul, frecventă în sezonul rece din cauza lipsei de ventilație, poate duce la simptome similare cu cele ale unei răceli”.
Simptomele unei alergii respiratorii includ strănutul frecvent, nasul înfundat, secrețiile nazale apoase și mâncărimea în gât sau în ochi, care nu se ameliorează cu tratamentele obișnuite pentru răceală. Spre deosebire de viroze, care sunt de obicei însoțite de febră, alergiile nu provoacă temperaturi ridicate.
În aceste cazuri, este important să consultăm un medic specialist, care poate recomanda teste de alergie pentru a identifica cauza exactă a simptomelor. Tratamentul pentru alergii poate include antihistaminice, spray-uri nazale și măsuri pentru evitarea alergenilor, cum ar fi îmbunătățirea ventilației locuinței sau utilizarea unor purificatoare de aer.
În concluzie, dacă simptomele unei răceli nu dispar și persistă după o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să luăm în considerare o posibilă alergie și să căutăm sfatul unui medic alergolog. Tratamentul corect și identificarea alergenului vor ajuta la ameliorarea stării de sănătate și la prevenirea disconfortului pe termen lung.
Daca prezinți in aceasta perioada simptome ca de răceala care nu mai trec, nu le ignora si consulta medicul alergolog, pentru a depista precoce o alergie. Adesea, o simpla rinita alergică se poate complica cu astm bronșic daca este netratata corespunzător. otitele repetate ale copilului si nu numai, sinuzita cronica pot fi de asemenea complicații ale unei alergii respiratorii