Deputaţii PSD Gorj, revoltă împotriva lui Ion Călinoiu
Revoltă fără precedent în PSD Gorj, împotriva colegului lor de partid Ion Călinoiu. Deputații Camelia Khraibani, Scarlat Iriza, Vasile Popeangă și Mihai Weber și-au pus ieri semnăturile pe un comunicat de presă, un protest, de fapt, față de lipsa de dialog manifestată de Ion Călinoiu, în spatele vorbelor respective ascunzându-se un adevărat război intern între parlamentarii menționați și șeful lor de partid. Călinoiu este acuzat „și-a atins de mult limitele personale și nu se poate schimba”, că foloseşte influenţa politică în interes personal, că „a încercat să-și făurească imaginea de lider absolut al acestui județ”, dar şi că se face vinovat de rezultatul modest al lui Victor Ponta în Gorj.
În scrisoarea de ieri, deputații au invocat dorința lui Ponta de a reforma PSD după pierderea alegerilor, ei menționând că la Gorj Călinoiu își arogă calitatea de facto ca șef al filialei, nimeni nereproșându-i ceva liderului PSD Gorj, Florin Cârciumaru. Scarlat Iriza, care pe vremuri a avut astfel de dispute și cu Nicolae Mischie, înainte ca baronul de Gorj să înceapă să aibă probleme cu legea, spune că Ion Călinoiu se comportă mai rău ca predecesorul său. Pe lângă ședințele de partid pe care nu le convoacă, parlamentarii nu sunt consultați nici în privința modului de alocare a fondurilor către localitățile din colegiile electorale din care provin, deși ei fac eforturi pentru a obține finanțări pentru diferite proiecte.
Iriza: Să se ducă la Vâlcea
Scarlat Iriza spune că Ion Călinoiu știe doar să ceară procente în alegeri și că în rest nu e interesat de nimic altceva, deputatul bucurându-se că în campania electorală vicepreședintele PSD a venit prin Colegiul său doar de două ori. „Bine că a venit doar de două ori pentru că am scăzut 5%. Dacă venea de mai multe ori cred că stăteam mai prost și decât Târgu Jiul la scorul final. Să se ducă la el, la Vâlcea (n.r. – județul natal al lui Călinoiu), că și așa acum e postul de președinte vacant acolo. Omul ăsta a moștenit un pix și am crezut că a învățat ceva din lecțiile trecutului, dar a devenit mai rău decât cel care purta pixul la Consiliul Județean până în 2004. Împarte banii când vrea și cum vrea, iar dacă îl întrebi ceva te trimite, ca deputat, la Parlament, să faci legi, exact cum spunea și Mischie. Suntem la Parlament, știți că eu și colegii avem prezențe bune, nu suntem chiulangii, dar în Colegii primarii pe noi ne întreabă de bani pentru proiecte. Când aud că vin banii prin Consiliul Județean oamenii sunt convinși că nu mai primesc nimic, dar Călinoiu nu își dă seama că nu mai e iubit și ne face rău. Eu ca și contribuabil privat am plătit sute de miliarde de lei la stat și cu ce m-am ales? A cheltuit Călinoiu banii cum a vrut. Acum s-a băgat și în fotbal, că se pricepe la toate. Sâmbătă a discutat de unul singur cu Aurică Țicleanu ca să vină la Pandurii. Eu ani de zile am asigurat protocolul de milioane de lei vechi la fiecare meci, Călinoiu a mâncat din alunele și sucurile mele, iar când e vorba să se ia o decizie vitală pentru un club care a ajuns în situația în care a ajuns Călinoiu face tot singur jocurile, că se pricepe și la fotbal. Știam că e cu agricultura, nu știu să fi fost arbitru sau fotbalist”, declară deputatul de pe Colegiul 3.
Khraibani: Sunt supărată, nu mai tac!
Pe un ton la fel de nefavorabil lui Ion Călinoiu vorbește și deputatul de pe Colegiul 4, Camelia Khraibani. Pe lângă problemele pe care le are la Motru cu primarul Dorin Hanu, relația dintre cei doi fiind aproape de îngheț, deputata are acum multe ofuri de rostit și față de Călinoiu. „Sunt supărată și nemulțumită pentru că nu a existat comunicare și, în plus, la Motru a susținut întreaga tensiune de acolo. Eu cu domnul Hanu nu am cea mai bună relație și asta din cauza domnului Călinoiu. De 1 decembrie eu am anunțat la București că nu pot să ajung și din cauza relației neclare cu domnul Hanu, am spus la partid că trimit o coroană și am rămas să fac demersuri pentru a obține un computer tomograf. După aia am aflat că în ziare a ajuns informația că am rămas la București, că nu m-am dus la Motru, deși am stat să mă rog de miniștri pentru a rezolva problema respectivă. Domnul Hanu știa că sunt la minister, e frumos să se poarte așa, că suntem în aceeași barcă? Am zis să tac până acum, dar nu se mai poate. Eu îmi doresc o ședință la partid în care să ne spunem și noi supărările, pentru că în cadrul partidului nu se discută nimic”, a spus Khraibani.
Popeangă: Nu ne-a chemat o dată să discutăm!
Şi deputatul Vasile Popeangă are nemulţumiri. „Starea de nemulțumire e generată de atitudinea lui Călinoiu, de modul în care se iau deciziile în partid. Toată lumea în campanie are nevoie de tine, iar când ajunge la putere uită de tine. Nu ne-a chemat o dată să întrebe un parlamentar dacă are vreo nevoie pe Colegiul său. În campanie însă fiecare parlamentar e responsabil de rezultatele de pe Colegiul său. Toți vor procente mari, dar nu te ajută cu nimic. Doream o întâlnire pentru a discuta între noi despre ce a fost în alegeri, despre rezultate, dar văd că se termină anul și noi nu ne mai întâlnim, ori așa ceva nu se poate, trebuie să avem discuțiile astea odată și odată”, spune Popeangă.
Deputatul Mihai Weber pare cel mai puțin supărat pe Ion Călinoiu, dar este și el printre cei patru care îi reproșează șefului Consiliului Județean că a uitat să mai stea de vorbă cu colegii. „Nu există o comunicare clară între președintele CJ și parlamentari și președinții de organizații din teritoriu. Și primarii subscriu la demersul nostru. Ei sunt alături de noi pentru că noi suntem alături de ei atunci când au nevoie de fonduri pentru proiecte. Mă duc la un primar și te pune în postură delicată când te întreabă de un proiect despre care tu nu știi nimic. Hai să ne întâlnim la 3 luni, la 6 luni, o dată pe an măcar și să vedem proiectele pe Colegiu. Te întreabă primarul când te duci la el în campanie și nu ai răspuns. Asta e nemulțumirea”, spune Mihai Weber.
Călinoiu: Nu s-au plâns nicăieri
Ion Călinoiu s-a arătat extrem de surprins de nemulţumirile deputaţilor. „Nu s-au plâns nicăieri, nu au spus nimic. În repetatele şedinţe pe care le-am avut nu au zis că au vreo nemulţumire, vreo observaţie. Acum cu analiza alegerilor. Nu cred că este nici prea târziu şi nici prea devreme şi trebuia să ţinem şedinţa săptămâna trecută, dar a trebuit să ne ducem la înmormântare la preşedintele Cîlea. Şi atunci, dacă nu au avut răbdare să spună în familie păsurile şi nemulţumirile şi le-au făcut public, acum să le susţină în şedinţa Comitetului executiv al partidului. (...) Normal că m-a surprins, dar m-a surprins sub acest aspect, că nu au venit de nici un fel să discutăm. (...) Nu am ce să le reproşez, aştept să analizăm comunicatul şi nemulţumirile lor şi să-şi spună cuvântul cei din partid, preşedinţii de organizaţii, cu privire la ceea au scos ei în evidenţă“, a declarat Călinoiu.
PRECEDENT
Cu vreo două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale de luna trecută, cei patru au mai redactat un astfel de document, pe care i l-au trimis direct „colegului” Victor Ponta, deputat pe Colegiul 6 și premier al României, cerându-i-se să aibă o reacție față de lipsa de dialog a lui Călinoiu. Evident că Ponta a venit în campanie, s-a pupat cu președintele Consiliului Județean, a promis ce a putut și s-a întors la București, fiind prea puțin interesat de organizația de la Gorj.