Călinoiu consideră protestele „o pată neagră” pentru Rânca

Cabanierii din Rânca au anunţat proteste cu mii de oameni pe Transalpina, exasperaţi de anunţurile repetate ale autorităţilor, că drumul este închis circulaţiei, care au pus turiştii pe fugă. Şeful judeţului, Ion Călinoiu, consideră protestele „o pată neagră” şi le cere cabanierilor să ignore anunţurile celor de la CNADNR, deoarece pe Transalpina se poate circula pe propria răspundere. „Găsesc chiar jenant modul în care gândește acest domn Pănescu”, a spus şi Ion Tudor, şeful Drumurilor Naţionale Gorj, despre reprezentantul protestatarilor. Constantin Pănescu, patron al unui hotel din Rânca, susţine că abia azi se va decide dacă protestul va avea loc sau nu.

Cabanierii din Rânca au ajuns în pragul falimentului, după ce Transalpina a fost închisă circulaţiei, din cauza constructorului care a luat banii, dar nu a terminat lucrările. De doi ani, nu se lucrează nimic, dar în această vară drumul a fost declarat închis de către CNADNR, pe motiv că este un pericol pentru turişti. Şefii judeţului Gorj spun că se poate circula, ilegal, sau pe propria răspundere, cum se exprimă ei. Cert este că turiştii nu mai vin, iar asociaţia cabanierilor şi concesionarilor din zonă a anunţat un protest cu mii de participanţi la finalul săptămânii. Culmea, autorităţile locale au reacţionat cu aroganţă şi tupeu, ca şi cum cabanierii ar fi furat banii cu care Transalpina trebuia finalizată de câţiva ani.

Călinoiu şi Văcaru ne îndeamnă să încălcăm legea

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, crede că protestele alungă turiştii şi că anunţurile CNADNR care declară drumul închis trebuie ignorate. „Protestul nu este o iniţiativă constructivă aşa cum nu a fost nici acţiunea cu lumânarea şi coliva. Ei nu fac decât să aducă încă o pată neagră pentru zona respectivă. Noi nu ştim să vedem decât latura neagră a unor activităţi, ci nu latura bună”, a declarat Ion Călinoiu.

Şeful judeţului spune că administratorii din Rânca trebuie să ignore anunţul CNADNR potrivit căruia Transalpina ar fi închisă. „Însuşi ministrul Rus a spus că Transalpina este deschisă circulaţiei, se circulă pe propria răspundere, iar ei o ţin că Transalpina este închisă că aşa a anunţat CNADNR. S-au semnalizat zonele periculoase şi ca atare nu mai avem ce spune”, a mai precizat Călinoiu. Prefectul Alin Văcaru este de aceeaşi părere. „Pe Transalpina se circulă în regim de şantier. Este semnalizat, dar fiecare circulă pe răspunderea lui”, a declarat Văcaru.

„Face deservicii ieşind cu coliva în drum”

Cel mai dur atac a venit dinspre şeful Secției Drumurilor Naționale din Gorj, Ion Tudor. „Sunt surprins neplăcut și găsesc chiar jenant modul în care gândește acest domn Pănescu, mai ales după ce am văzut că s-a referit la petreceri organizate de CNADNR pe Transfăgărășan. Dacă stă prost cu cititul unor articole de presă și nu are orientare în timp, îi reamintesc eu că acea petrecere de sfârșit de an pe Transfăgărășan a fost o întâlnire a șefilor de secții și regionale în perioada în care director general era domnul Mircea Pop. Greșește domnul Pănescu dacă crede că așa își atrage turiștii și face mari deservicii și cu coliva cu care iese în drum, atacând oameni care și-au dat tot interesul ca Drumul Regelui să fie Drumul Regilor. Actualul director general al CNADNR, domnul Neaga, mă sună la două zile pentru a se interesa de situația de pe Transalpina. L-am informat că am pus balize, am semnalizat curbele periculoase, pe Transalpina, în momentul de față, fiind o comisie autorizată tocmai pentru a elucida definitiv situația acestui drum”, spune Tudor.

„Vă mărturisesc că am căutat unul din cei 5000 de protestatari pe care i-a invocat acest domn Pănescu și nu am găsit niciunul. S-or fi pierdut pe traseu… noi ne-am făcut datoria și i-am informat pe participanții la trafic despre faptul că acest drum e un șantier și nimic mai mult.  Dacă domnul Pănescu înțelege că trebuie să fii cu lopata mereu acolo e treaba dumnealui, dar singura instituție menită să dea clarificări e CNADNR, care nu a spus niciodată că acest drum e închis”, mai declară Ion Tudor.

Protestul ar putea avea loc duminică

Decizia de a protesta a cabanierilor din Rânca nu este fermă. Reprezentanţii acestora spun că decizia va fi luată în cursul acestei zile, după ce experţi de la CNADNR le vor prezenta rezultatele analizelor efectuate pe Transalpina. „Miercuri a venit pe Transalpina o echipă de experţi de la CNADNR pentru a verifica starea drumului. Rezultatele vor fi comunicate în cursul zilei de joi”, a spus Constantin Pănescu.

În cazul în care rezultatele nu vor fi pe măsura aşteptărilor, cabanierii ameninţă cu un protest duminică, în jurul orelor prânzului, la care vor participa şi administratorii şi crescătorii de animale din toate judeţele pe unde trece Transalpina. Asta în ciuda faptului că preşedintele Consiliului Judeţean Gorj spune despre acest protest că ar fi încă o pată neagră pentru zona Rânca. „Îi mulţumim domnului Călinoiu că drumul a rămas aşa cum a fost. De doi ani de zile nimeni nu a luat nici o măsură pentru a finaliza lucrările. Coliva n-o fi dat bine pentru unii, dar noi aşa am gândit. Acum vom face un protest la care vor participa şi oameni din celelalte judeţe din care trece Transalpina. Domnul Călinoiu ar trebui să urce joi la Rânca pentru a discuta cu toţi, după ce experţii se vor pronunţa asupra stării drumului”, a mai precizat Constantin Pănescu.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: