Biserica ruină din Albeni, reconstruită cu fonduri europene
Primăria Albeni va depune în aceste zile un proiect pentru accesare a 500.000 de euro, fonduri necesare pentru transformarea ruinei bisericii cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” într-un adevărat lăcaş de cult. Închisă după al doilea cutremur din anul 1942, Biserica ruină Sf. Ierarh Nicolae încă mai păstrează elemente de unicitate care urmează a fi puse în valoare prin consolidarea şi restaurarea ei. Bătrânii satului cunosc fostul lăcaş de cult sub numele de „Biserica lui Mihai”. Ba mai mult, spun că domnitorul se oprea aici cu suita şi serveau vinul din podgoriile Negoieştilor, ca dovadă fiind pivniţele care se găsesc vizavi de biserică, acestea fiind proprietatea boierilor ce îi erau rudă.
Primăria Albeni va accesa fonduri europene pe o Măsură ce vizează investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural. Autorităţile locale speră să obţină finanţarea şi să înceapă lucrările de restaurare a ruinei chiar în această vară. „Până la sfârşitul săptămânii, vom depune un proiect pentru consolidarea şi restaurarea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, o ruină monument istoric, ce are o semnificaţie deosebită pentru localitate. Este vorba despre un proiect pentru care vom accesa maxim 500.000 de euro. Sperăm să obţinem banii şi să demarăm lucrările în această vară”, a declarat Dumitru Cornea Victora, primarul comunei Albeni.
Construit în jurul anilor 1565-1567, lăcaşul de cult a fost cunoscut ca Biserica lui Mihai Viteazul, pentru că acesta a donat unele obiecte necesare preoţilor. Cel care a construit biserica este Constantin Albeanu, care a folosit nişte ţigani clăcaşi şi a donat o mie de stânjeni de pământ bisericii pentru a se putea întreţine. Primul preot care a slujit în biserica de la Albeni s-a numit Motea, numele său fiind purtat şi astăzi de cătunul Moteşti al comunei gorjene.
Închisă după al doilea cutremur din anul 1942, Biserica ruină Sf. Ierarh Nicolae încă mai păstrează elemente de unicitate care urmează a fi puse în valoare prin consolidarea şi restaurarea fostului lăcaş de cult. „Ruina este un monument istoric de valoare întrucât păstrează şi astăzi elemente de unicitate europeană, pe unul din pereţi există un semn creştinesc care nu se găseşte pe nici o altă biserică. Se vorbeşte şi despre o legendă a fostului lăcaş de cult. Se spune că aici ar fi fost îngropată o comoară a unor ciobani care ar fi fost omorâţi de un boier. S-ar putea să fi avut un blestem al ei, dar odată cu reabilitarea vom rupe acest blestem”, a mai precizat Dumitru Cornea Victora.