Baza NATO de la Rânca prinde contur

Vechea cazarmă din Rânca a vânătorilor de munte va deveni destul de curând un modern centru de pregătire montană NATO. Valoarea investiției realizată aici se ridică la aproximativ 74 de milioane de lei și va fi utilizată în special de militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est Craiova.

Potrivit Agenției de Media a Armatei Presamil.ro, printr-o hotărâre de Guvern s-a decis transformarea cazărmii din Rânca în cea de-a șasea bază militară NATO a României și singura specializată în pregătirea militarilor aliați pentru luptă în mediu montan.

Lucrările la baza NATO din Rânca au început în această primăvară, sunt oarecum învăluite în mister și trezesc suspiciuni cabanierilor din zonă.

"Lucrările au început în această primăvară și nu știu exact ce prevede clădirea respectivă. Au adus două excavatoare, muncitori, au răscolit toată zona fără să mai țină cont că sunt pe teritoriul Novaci sau Baia de Fier, Sunt curios daca au și autorizații de construire, iar din discuțiile cu ei se pare că se va face zonă de agrement pentru NATO", povestește Constantin Pănescu, cabanier.

Clădirile cazărmii din Rânca au fost construite în perioada 1970-1983 și acum vor fi total transformate. Se pare că aici vor fi dormitoare, bloc alimentar, sală de mese, un corp de pază, punct de control acces, spălătorie, uscătorie, săli de recreere și o sală polivalentă cu terenuri de joc pentru handbal, volei, baschet, minifotbal, săli de forță și perete de alpinism. Aici va fi și o platformă cu parcare de beton pentru tehnică militară cu o capacitate de 50 de camioane și zece autoturisme.

Cabanierii din Rânca se tem de faptul că baza NATO va distruge turismul în zonă. "Noi am fi vrut să ne lase să ne dezvoltăm, să facem domenii schiabile in loc de baze militare NATO. E clar că atunci când vor afla că în locația de lângă ei sunt militari NATO, turiștii nu se vor mai simți în siguranță și nu vor mai găsi aici o zonă de relaxare. E clar că această bază va speria turiștii", a mai spus Constantin Pănescu.

Suprafaţa construită va fi de 2.174 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată va avea 2.455 m. Unitatea va avea în dotare şi o platformă cu parcare din beton pentru tehnică militară, cu capacitatea de parcare a 50 de camioane şi zece autoturisme. 6.000 de metri pătraţi de drumuri pentru maşini şi 1.700 de metri pătraţi de căi pietonale sunt prinşi în investiţie.

Vizualizări: 3,135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: