O comisie de specialiști din București inspectează Calea Eroilor
Secretarul general adjunct al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, Victor Banța, a anunțat că ministerul a prelat frâiele în proiectul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al zonei protejate din Târgu Jiu, Calea Eroilor, odată cu includerea Axei Brâncuși în UNESCO. Pe 22 octombrie este așteptată la Târgu Jiu o delegație care să verifice în teren documentele transmise de autorități.
Prima întâlnire a fost pe 9 octombrie, la care au participat și reprezentanți ai Primăriei Târgu Jiu și echipa de proiect din cadrul Universității de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” (UAUIM) București.
Marți, 22 octombrie, echipa de proiect se va deplasa la Târgu Jiu pentru a corela stadiul actual al proiectului cu realitatea din teren. Vor participa reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, echipa de arhitecți, echipa Serviciului Patrimoniu Mondial a Institutului Național al Patrimoniului (INP), reprezentanții Cadastru, reprezentanții primăriei Târgu Jiu dar și reprezentanții tuturor instituțiilor avizatoare respectiv, mediu, ISU, DSP, proprietarii tuturor rețelelor edilitare și de telecomunicații, arhitectul șef al județului Gorj și prefectul județului Gorj.
Totodată, primăria și-a asumat că va face o corecție a Certificatului de Urbanism (CU) emis în anul 2023 pentru Planul Urbanistic Zonal al zonei de protecție (PUZ ZP).
Fiecare monument de la Calea Eroilor va fi analizat, precum și modul de aplicare a actualului plan urbanistic general, realizat în 1998 și fără legătura cu realitatea actuală din Târgu Jiu.
Între timp, în proximitatea Coloanei fără Sfârșit (vis-a vis de sala de sport) este în construcție un bloc, deși chiar și în PUG-ul expirat erau interzise construcțiile în zonă.