Bani europeni pentru companiile din energie. Zero proiecte de la CE Oltenia!

Ministerul Energiei a publicat lista cu companiile care au cerut bani europeni pentru dezvoltare, în vederea reducerii poluării. Este vorba de proiecte sub 12,5 milioane de euro, dar din păcate Complexul Energetic Oltenia nu este pe listă. Programul se adresează companiilor energetice care vor să reducă emisiile de carbon, iar CE Oltenia este unul dintre cei mai mari plătitori de certificate din Europa.

Ministerul Energiei a publicat “Lista proiectelor cu o valoare mai mică de 12,5 mil. Euro” propuse spre finanțare prin intermediul Articolului 10c al unei directive europene, care are drept scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în acest domeniu.

Doar opt companii românești au depus proiecte în termenul legal, Complexul Energetic Oltenia nefiind printre acestea, deși are nevoie uriașă de bani de investiții. Colterm, Elcen și Vest Energo au depus câte trei proiecte, iar celelalte entități din listă au depus câte un proiect. În total sunt 14 proiecte, a căror valoare estimată este de 105 milioane de euro. Ziua de 30 iunie 2019 a fost termenul limită pentru trimiterea listei de către Ministerul Energiei la Comisia Europeană.

Mecanismul de finanțare pentru modernizarea sectorului energetic, așa numitul Mecanism sau Articolul 10c, este disponibil pentru zece state membre ale Uniunii Europene cu venituri scăzute, printre care se numără și România. Ministerul Energiei a lansat foarte târziu, cu numai o săptămână înainte de termenul limită, anunțul privind depunerea de proiecte, dar iată că unele societăți au putut să se încadreze.

Pe lângă Mecanismul 10c, mai este și Mecanismul 10d, care presupune finanțări pentru proiecte de peste 12,5 milioane de euro, pentru susținerea investițiilor cu emisii scăzute de carbon, Fondul pentru modernizare fiind valabil tot pentru statele cu venituri reduse. Rămâne să vedem dacă măcar aici a fost depus vreun proiect de către CE Oltenia.

Un document al Ministerul Energiei arată că: “Începând cu anul 2021, numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate anual se reduce cu un factor linear de 2,2% în raport cu cantitatea medie anuală a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră alocate. Începând cu anul 2021, statul care în 2013 a avut un PIB pe cap de locuitor la prețurile pieței (în euro) sub 60% din media Uniunii:  poate aloca tranzitoriu cu titlu gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producătorii de energie electrică pentru finanțarea de investiții în modernizarea, diversificarea și transformarea durabilă a sectorului energetic (art.10c),  poate finanța prin scoaterea certificatelor la licitație un fond pentru modernizarea sistemelor energetice și îmbunătățirea eficienței energetice (art.10d)”.

Cu alte cuvinte bani europeni sunt, dar este nevoie și de preocupare pentru accesarea acestora.

Vizualizări: 3,240

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: