Azomureș își suspendă activitatea și acuză Statul pentru această decizie

Compania românească de îngrășăminte Azomureș a declarat luni că a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, la doar două luni de la reluarea activității. Motivul acestei decizii este atribuit unui set de politici și lipsei de acțiune din partea autorităților. Azomureș susține că costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, dar aceasta nu are legătură cu conflictul din Fâșia Gaza.

Potrivit declarațiilor lui Josh Zacharias, reprezentant al companiei, statul român dispune de instrumente de sprijin pentru marea industrie derivate din resursele energetice proprii, în contrast cu Uniunea Europeană în general, dar aceste resurse nu sunt utilizate. Astfel, în timp ce alte țări producătoare de gaze construiesc noi fabrici de îngrășăminte și alte state membre implementează pachete de miliarde de euro pentru menținerea activității industriei mari, Azomureș, ultima companie de acest fel din România, se confruntă cu dificultăți pentru a rămâne operațională.

Azomureș acuză autoritățile pentru politica referitoare la gazele naturale, menționând o supraofertă de gaze subvenționate în țară. Despre un surplus semnificativ de gaze tranzacționate de Transgaz, comunicatul arată că acestea nu sunt puse la dispoziția pieței din cauza restricțiilor care împiedică realocarea către consumatorii industriali, precum Azomureș.

Întreruperea activității Azomureș ar putea afecta negativ atât industria, cât și agricultura din România. Josh Zacharias a menționat presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri, estimați că acestea ar putea duce la o reducere a profitabilității pentru fermieri cu 3%.

Directorul general al Azomureș a subliniat și discrepanțele semnificative ale prețurilor la îngrășăminte în România în comparație cu restul Europei, adăugând că compania se confruntă și cu obligația de a suporta costurile certificatelor de carbon impuse de Uniunea Europeană, spre deosebire de concurenții din afara UE. În final, Josh Zacharias a subliniat eforturile depuse pentru menținerea a peste 1.000 de locuri de muncă directe și alte 2.000 de locuri de muncă dependente direct de existența Azomureș, subliniind impactul asupra fermierilor care au folosit îngrășămintele companiei în ultimii 60 de ani.

Vizualizări: 4,119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: