Au muncit doar patru zile pe săptămână. Ce s-a schimbat!

Un proiect a fost implementat anul acesta Germania iar angajații unor companii au muncit doar patru zile pe săptămână. Recent au apărut și concluziile angajaților care au muncit mai puțin cu o zi pe  săptămână timp de 6 luni de zile.

Angajații care au lucrat cu o zi mai puțin pe săptămână sunt mai puțin stresați. Este concluzia unui  raport recent publicat de BFM TV, raport care analizează efectele implementării săptămânii de lucru de patru zile în Germania. Astfel, sa redus semnificativ nivelul de stres resimțit de angajați și s-a constatat o ușoară îmbunătățire a productivității în rândul acestora.

În ultimele șase luni, un număr de 41 de companii germane au fost implicate într-un program derulat de societatea Intraprenör, având ca scop reducerea timpului de lucru și introducerea săptămânii de patru zile. 

Această propunere reprezintă o revendicare de lungă durată a sindicatelor din Germania. Proiectul a beneficiat și de coordonarea Universității din Münster, precum și de sprijinul inițiativei internaționale „4 Day-Week Global”, care a fost extinsă în opt țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Portugalia.

Concluzia principală a studiului realizat în Germania este că menținerea programului actual din în cadrul unei săptămâni de patru zile, are un impact „semnificativ” asupra îmbunătățirii sănătății mentale și fizice a angajaților. Acest aspect a fost evaluat pe parcursul a șase luni, prin utilizarea unui ceas conectat, a prelevărilor capilare și a autoevaluărilor angajaților.

În medie, participanții la experiment au raportat un nivel mai scăzut de stres în timpul săptămânii, înregistrând 178 de minute de stres comparativ cu 191 de minute înainte de începerea studiului. În plus, aceștia au efectuat mai multă activitate fizică și au dormit, în medie, cu 38 de minute mai mult pe săptămână. Cercetătorii sugerează că aceste „efecte pozitive” asupra sănătății ar putea contribui la „reducerea absenteismului pe termen lung”.

Respondenții consideră că sunt ușor mai productivi, chiar dacă volumul de muncă nu s-a schimbat. 

Vizualizări: 645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: