Aproape 100.000 de euro pentru licențe software, zero lei pentru sănătate

În cele mai multe dintre țările europene, puternic dezvoltate, spiritul civic și implicarea sunt primite în dar din familie, în comunități sau la școală. Facem parte din diverse medii sociale, așadar trebuie să dăm mai departe bucăți din ceea ce avem, pentru ca acestea să se întoarcă la noi atunci când avem nevoie. Este un ecosistem al normalității, pe care noi, românii, îl descoperim abia acum, în impas, când ne simțim singuri, cu o listă a nevoilor mai mare decât ceea ce putem susține. 

Medicii, antreprenorii, oamenii de rând încearcă prin acțiuni individuale sau colective să ofere alternative pentru a putea suplini ceea ce, în mod paradoxal, plătim deja cu vârf și îndesat, prin impozite și taxe. 

Cu toate acestea, într-o lume paralelă în care totul pare să fie bine și fără lipsuri, se alocă bugete de aproape 100.000 de euro pentru închirierea licențelor software de către Consiliul Județean Gorj. În același județ în care spitalul municipiului Târgu-Jiu, reședință de județ, este propus pe o listă a retragerii acreditării de funcționare. 

De peste 10 ani, lucrez în industria IT, susțin și înțeleg tehnologia, beneficiile sale și ajutorul pe care aceasta îl oferă la nivelul dezvoltării oricărei forme administrative, dar, atunci când ai 100 de lei în buzunar, ești capul unei familii și nu ai acces la un spital complet dotat și performant, nu alegi să dai ultimii bani pe cel mai scump telefon mobil. 

Care ar fi soluțiile?

• Distribuirea corectă a bugetelor, conform unei prioritizări logice pentru orice formă de administrare locală: sănătate, educație, dezvoltare.

• Acreditările unităților medicale trebuie să devină un proces responsabil, care să se bazeze pe un set de protocoale de bună funcționare, pe bugete și pe costuri reale.

• Avem deja în Gorj exemple ale unor companii private, cum ar fi cele medicale, care au extins lista alternativelor de investigare și tratament prin clinici, accesând fonduri europene și asigurându-le gorjenilor variante reale de diagnosticare. Exemplul poate fi replicat în multe industrii și sectoare de activitate. 

• Implicarea socială este extrem de bine venită. Dar trebuie să fie susținută de administrația locală, de organele care iau decizii care afectează mii, milioane de oameni. Ceea ce putem face noi, ca simpli cetățeni, este minunat, dar, din păcate, impactul este limitat dacă nu este ajutat de acele fonduri cumulate, paradoxal, și prin contribuțiile noastre. 

• Semnalele de alarmă. Este timpul să începem să fim vocali, să atragem atenția atunci când ceva nu funcționează, să nu mai băgăm sub preș infecțiile unor sisteme șubrede sau chiar bolnave pentru ca mai apoi noi să suferim de infecții reale, de microbii din spitale de stat sau din orice altă formă de instituție administrativă.

Alexandra Roată, reprezentant PLUS Gorj

Vizualizări: 3,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: