Animalele sălbatice, supravegheate video. Imagini inedite din pădurile Gorjului!
Sute de mii de euro au fost investite într-un proiect referitor la monitorizarea animalelor sălbatice din Aria Naturală Protejată Nordul Gorjului de Vest. Camerele video performante, amplasate în pădure, surprind zilnic urşi, lupi, mistreţi, pisici sălbatice, bursuci şi chiar râşi. Toate aceste specii se regăsesc în Gorj şi sunt de o frumuseţe rar întâlnită. Mii de filmuleţe despre fondul cinegetic şi bio-diversitatea zonei sunt deja studiate de specialişti.
Aria Naturală Protejată Nordul Gorjului de Vest este un sit ce face deja parte din reţeaua europeană Natura 2000. Pe această arie naturală, un grup de gorjeni şi nu numai a făcut un proiect al cărui scop este acela de a menţine aceste bogăţii pe termen lung prin conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatică.
Una din activităţile echipei a fost aceea de a monta camere de luat vederi în zonele atent selecţionate de specialişti, iar rezultatul ar lăsa mască pe oricine le-ar viziona. ”Noi încercăm să creăm o simbioză a omului cu natura. Omul trebuie să înţeleagă că nu poate intra cu picioarele acolo unde este locul animalelor sălbatice, nu le poate distruge mediul. Camerele de luat vederi au surprins efectiv turme de porci mistreţi, urşi, lupi, pisici sălbatice, râsul, capra neagră, toate aşa cum trăiesc ele, în sălbăticie. Sunt câteva mii de filmuleţe care atestă bogăţiile cinegetice şi biodiveristatea din judeţul Gorj”, a spus Bogdan Gatej, directorul Administraţiei Ariei Protejate Nordul Gorjului de Vest.
Zeci de mii de hectare
Situl Nordul Gorjului de Vest se întinde pe 87.321 de hectare în nouă localităţi: Godineşti, Padeş, Peştişani, Runcu, Schela, Stăneşti, Tismana, Turcineşti şi Bumbești Jiu. Astfel, echipa formată din director, asistent manager, responsabil comunităţi, geolog, geograf, experţi autorizaţi de statul canadian, şase rangeri şi un IT-ist au misiunea de a realiza cartagrafierea pentru 12 specii de animale, cinci specii de plante, două specii de peşti, o specie de amfibieni, nouă specii de nevertebrate şi 25 de habitate protejate din aria naturală.
Tot prin intermediul acestui proiect, reprezentanţii Ariei Protejate au înfiinţat la Schela un centru de vizitare care este deschis comunităţilor locale şi care contribuie la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare gorjenești. Centrul este dotat la standarde europene fiind vorba de o investiţie estimată la câteva sute de mii de euro.