Situaţie disperată la Bumbeşti Piţic. Patru familii evacuate!

S-au temut că le vor fi înghiţite casele de pământ, iar acum sunt la un pas de a se li se întâmpla o nenorocire de acest gen! Este vorba despre sinistraţii din Bumbeşti Piţic, care şi în urmă cu un an au trecut printr-o situaţie asemănătoare, dar pentru care Guvernul nu a făcut absolut nimic, deşi la vremea respectivă se promiteau ajutoare financiare pentru construirea altor case. Neavând unde să plece, oamenii au locuit în continuare în casele afectate de alunecările de teren de anul trecut. Acum una dintre familii va fi nevoită să locuiască într-o şcoală închisă în urmă cu câţiva ani.

Dacă primăvara trecută doar o casă a fost înghiţită de pământ, acum patru locuinţe se află în acest pericol. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, în noapte de 10 martie, între orele 01.00-03.00, urmare a acţiunii apei provenită din precipitaţii ce a condus la reactivarea deplasării solului, în cătunul Cânepeşti, satul Cîrligei Deal, a avut loc o alunecare de teren pe o suprafaţă de aproximativ 1000 metri lungime şi aproximativ 500 metri lăţime, cu o surpare de 10-15 metri. Asta după ce autorităţile locale constataseră o scufundare a pământului de un metru, după ploile de week-endul trecut. „Din cauza precipitaţiilor abundente s-au reactivat alunecările de teren de anul trecut. De data aceasta este o porţiune mai mare, 1000 de metri lungime şi aproximativ 500 de metri lăţime, cu o scufundare de 25-30 de metri. Alunecarea de teren n-a ajuns la cele patru gospodării, dar am dat decizie de evacuare pentru că a ajuns la 5 metri, este prea aproape şi nu mai prezintă siguranţă”, a declarat Michy Nioaţă, primarul de la Bumbeşti Piţic.

Drumul reabilitat de autorităţile locale, după alunecările de anul trecut, a fost din nou distrus, pe o lungime de aproximativ 300 de metri, nemaiexistând posibilitate de acces la trei proprietăţi. De asemenea, au fost afectaţi şi doi stâlp ai reţelei de alimentare cu energie electrică.

 Copiii împreună cu părinţii, mutaţi într-o şcoală închisă

Doi copii minori împreună cu părinţii lor vor fi nevoiţi să doarmă într-o şcoală, închisă în urmă cu mai mulţi ani. Asta după ce, anul trecut, Guvernul a promis că va acorda sprijin financiar pentru ca oamenii să-şi poată construi noi locuinţe. Proprietara casei înghiţită de pământ primăvara trecută locuieşte la rude de aproximativ un an. Până miercuri noaptea, celelalte patru familii au locuit în aceleaşi case afectate de alunecările de teren de anul trecut. Ieri, autorităţile locale au reuşit să le evacueze pe cele 15 persoane. „Sunt 4 gospodării cu 15 persoane. Acum, după ce au văzut această alunecare la 5 metri de casă şi au auzit că se anunţă ploi în continuare, oamenii au înţeles că trebuie să plece din case pentru că viaţa e mai presus de orice. Casele sunt în pericol de a fi înghiţite de pământ. Trei dintre familii vor sta la rude, iar cea de-a patra va alege între căminul cultural şi şcoala care s-a închis de la Poienari. Vom cere din nou ajutor de la Guvern pentru că în bugetul local nu există sume atât de mari încât să putem construi case la oameni”, a precizat primarul Michy Nioaţă.    

Galerie foto



Vizualizări: 648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: