S-au reactivat alunecările de teren la Bumbeşti Piţic

Din nou stare de alertă în Bumbeşti Piţic! La aproximativ un an după ce o locuinţă din satul Cârligei a fost înghiţită de pământ, alunecările de teren se reactivează. În urmă cu două zile, autorităţile au constatat că drumul reabilitat de primărie s-a lăsat cu un metru, tot în zona cu probleme. Primarul Michy Nioaţă a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi a reactualizat dispoziţia de evacuare emisă anul trecut. În momentul de faţă, patru familii locuiesc în continuare în casele afectate de alunecările de teren. Autorităţile locale sunt îngrijorate din cauză că prognozele meteo anunţă câteva zile cu ploi.

 Ploile din ultima perioadă au reactivat alunecările de teren din comuna Bumbeşti Piţic. În urmă cu un an, o casă a fost înghiţită de pământ, iar alte patru au fost afectate de alunecările de teren. După acele probleme, autorităţile au reabilitat drumul, însă acum a început să se lase din nou pământul. „Noi am reabilitat drumul, dar după ploile din ultima perioadă, mai exact în noaptea de 6 spre 7 martie, alunecările de teren s-au reactivat. Poate nu realizam că s-au reactivat alunecările de teren, dacă nu observam că drumul s-a lăsat cu un metru, pe vechea poziţie. Deocamdată, frontul nu a înaintat, dar ne îngrijorează situaţia, mai ales că se anunţă trei zile cu ploi”, a declarat Michy Nioaţă, primarul comunei Bumbeşti Piţic.

Deşi sunt din nou în pericol, patru familii locuiesc în continuare în casele afectate anul trecut de alunecări de teren. „Noi supraveghem zona 24 din 24 de ore. Am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pe data de 7 martie şi am luat decizia de a monitoriza această zonă, de a semnaliza corespunzător drumul rutier, precum şi de a evacua populaţia din locuinţe în cazul în care această alunecare avansează”, a precizat Michy Nioaţă. Dispoziţia de evacuare a zonei a fost emisă încă din primăvara trecută, însă la începutul acestei săptămâni a fost reactualizată. “Am reactualizat dispoziţia de evacuare a familiilor din zona respectivă. În orice caz, interdicţia impusă anul trecut nu am ridicat-o pentru că nu mi-am asumat responsabilitatea ca oamenii să poată reveni în case. Ei locuiesc în casele afectate de alunecări, pe propria răspundere. Le-am spus că le putem amenaja un spaţiu de cazare la şcoală sau la cămin, dar au refuzat. Acum am întocmit însă un proces verbal în care am consemnat că rămâne valabilă dispoziţia de evacuare, emisă anul trecut. De asemenea, am înaintat un proces verbal vizavi de reactivarea alunecărilor de teren atât la Instituţia Prefectului, cât şi la ISU”, spune primarul Nioaţă. Anul trecut, Prefectura a dus sinistraţilor un modul, însă acesta a rămas nelocuit, oamenii nedorind să-şi părăsească gospodăriile.    

DESPĂGUBIRI

De aproximativ un an oamenii aşteaptă să primească sprijin de la Guvern pentru a-şi putea construi noi locuinţe, însă până în momentul de faţă nu au primit nici un leu. Proprietara casei înghiţită de pământ primăvara trecută locuieşte în continuare la rude.   

Vizualizări: 395

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: