Alimente sănătoase care pot fi consumate în post

Există o serie de alimente care ajută foarte mult organismul în perioadele de post,  îl curăță de toxine și purifică sângele. Consumate în această perioadă, legumele de primăvară şi verdeţurile ajută mult la menţinerea organismului sănătos.

Postul ţinut din motive religioase sau din alte motive reprezintă o perioadă în care corpul se poate purifica, curăţându-se de toxine. În ceea ce priveşte alimentaţia, primăvara există marele avantaj că pieţele sunt pline cu verdeţuri diverse, specifice primăverii, din care putem pregăti zilnic salate, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi. Verdeţurile primăverii ar trebui să fie baza meniului în zilele de post. Acestea nu numai că detoxifică organismul încărcat de toxine de la mâncărurile grele din timpul iernii, dar au un aport uriaş de clorofilă care curăţă sângele, antioxidanţi, minerale şi vitamine.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele, fasole, mazăre, năut, linte, pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, şi mai bine, în combinaţie cu cereale integrale: orez, paste, hrişcă, quinoa, fulgi de ovăz şi secară, pâine integrală. Combinaţia dintre leguminoase şi cereale este una reuşită nutriţional, pentru că împreună formează proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci când nu se consumă produse de origine animală. Pe listă trebuie să se afle oleaginoasele: nuci, migdale, seminţe de susan, de floarea soarelui, de cânepă, pentru aportul lor de grăsimi sănătoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate în lapte delicios care să îl înlocuiască pe cel animal, servit dimineaţa cu fulgi integrali de cereale, câteva fructe uscate şi câteva nuci.

Alte surse de grăsimi bune mai sunt avocado şi nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adăuga în salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe pâine în loc de untul animal la micul dejun, cu dulceaţă fără adaos de zahăr.

În timpul postului trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe şi într-o proporţie mai mare crude decât gătite.

Ca înlocuitor al brânzeturilor, se recomandă tofu, din soia nemodificată genetic şi neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe săptămână. În schimb, nutriţioniştii nu recomandă laptele de soia, din cauză că, nefiind fermentat, conţine nişte substanţe toxice pentru organismul uman.

Vizualizări: 1,083

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: