Angajații de la Ambulanță, chemați și de acasă să meargă la intervenții

Pandemia de coronavirus devine tot mai greu de controlat, iar cazurile tot mai multe aduc salvatorii în pragul epuizării. Medicii și ambulanțierii fac față cu greu solicitărilor. Mulți sunt nevoiți să lucreze chiar și în zilele când ar trebui să fie liberi. Totul pentru ca pacienții să nu fie lăsați să aștepte ajutorul de care au nevoie. Celor care încă nu cred în virusul care a îngrozit întregul mapamond, salvatorii le transmit să-și ia măsuri de protecție să nu fie nevoiți să vadă pe propria piele dacă există sau nu Covid 19.

Ultimele săptămâni au fost de coșmar pentru angajații Serviciului Județean de Ambulanță Gorj. Din solicitare în solicitare, ambulanțele sunt într-un du-te, vino permanent. Fie că merg la cazuri de suspecți ori pacienți confirmați cu Covid 19 sau alte urgențe, angajații de la Ambulanță, la fel ca medicii din spitale, au ajuns la capătul puterilor. „Am sperat că se vor împuțina cazurile, dar sunt și mai multe. Această creștere înseamnă să îmbrăcăm cel puțin 50 de costume pe zi să mergem la intervenții. Rezistăm foarte greu, dar trebuie să rezistăm, că asta e menirea noastră. Am stat 11 ore cel mai mult într-un combinezon, cu un caz foarte grav pe care l-am preluat, l-am investigat peste tot și, în final, l-am dus la spitalul Covid din Târgu-Cărbunești”, ne-a spus Ionel Ianc, din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj.

În doar câteva ore, 11 pacienți testați pozitiv au ajuns la spital. Patru dintre ei au avut nevoie de ventilație mecanică. Aveau și alte afecțiuni așa că infecția cu noul coronavirus le-a înrăutățit starea de sănătate. „Solicitările curg constant. Stăm continuu îmbrăcați în combinezoane și am fost solicitați numai la pacienți pozitivi Covid. Am fost numai la cazuri grave în ultimele zile. Insuficiența respiratorie predomină. Cei mai mulți dintre pacienți au ajuns direct în Terapie Intensivă. Mai aveau și alte comorbidități cei care erau în stare gravă. Am preluat cel puțin 11 pacienți pe zi. I-am transferat de la Târgu Jiu la Târgu-Cărbunești și tot așa. Sunt mulți care au ajuns pe ventilație mecanică”, a mai explicat Ionel Ianc.

În plus, Covid 19 nu este singura urgență din această perioadă. Mai sunt și alți bolnavi care au nevoie de ajutorul medicilor. „Nu sunt singurele urgențe la care noi trebuie să mergem. Cum terminăm cazurile Covid, dezinfectăm ambulanța, ne schimbăm și mergem pe cealaltă mașină pentru celelalte urgențe. Și acolo sunt multe urgențe. Sunt probleme cardiace, neurologice și multe altele. Sunt și alți bolnavi care sună la 112”, a mai spus Ionel Ianc.

Câteva ore în combinezon, pe caniculă, fără aer condiționat e un efort și mai mare pentru medici. „Este foarte dificil. Simți că te sufoci în acest echipament. Stăm ore întregi îmbrăcați așa, cu măști, ochelari, două perechi de mănuși, acest combinezon. Simți că nu poți respira, dar nu avem încotro”, a mărturisit un medic din cadrul Serviciului de Ambulanță.

Ca să nu fie puși bolnavii în așteptare, angajații de la Ambulanță sunt chemați des chiar și de acasă, din zilele libere. „Au fost foarte multe situații în care am chemat și oameni de acasă, din zilele libere ca să facem față tuturor solicitărilor. Pentru că sunt și alte urgențe. Oamenii nu sună doar pentru Covid la 112. Avem și alți bolnavi pe care trebuie să îi ajutăm, să îi aducem la spital. Ca un mesaj pentru cei care nu cred în acest virus, le-aș transmite să se protejeze, să poarte mască, să se dezinfecteze, să evite aglomerațiile ca să nu fie nevoie să simtă pe propria piele dacă există sau nu acest virus”, a fost mesajul lui Constantin Mitroi, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Gorj. 

Vizualizări: 1,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: