Angajaţii CEO, trimişi în pensie cu şase salarii în buzunar
Directoratul Complexului Energetic Oltenia încearcă să reducă numărul de angajaţi fără „ordonanţă“ şi dă drumul la disponibilizări la cerere. Şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a declarat că cei care au vârsta de pensionare pot să-şi depună cerere să plece acasă. Aceştia pot primi până la maxim şase salarii. Listele cu cele aproape 300 de persoane sunt făcute. Sindicaliştii spun că aceasta este o formă de a da oamenii afară fără plăţi compensatorii, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă. Ei spun oamenii nu ar trebui să accepte condiţiile impuse de salariaţi.
Cele aproape 300 de persoane care au muncit în condiţii grele şi au 20 de ani de muncă sunt invitate să-şi depună cerere pentru a pleca din sistemul energetic şi minier. Anunţul a fost făcut de directorul general Laurenţiu Ciurel la un post local de televiziune. El îi îndemna pe cei care mai au puţin până la pensie să nu mai aştepte ordonanţa, pentru că nu vine. În şedinţa de vineri, Directoratul CEO a aprobat o hotărâre privind procedura în cazul celor pleacă la cerere. În situaţia aceasta sunt 270 de persoane. Iniţial, aceştia ar fi trebuit să părăsească sistemul la anul, printr-o concediere colectivă, pe baza Ordonanţei 36 şi sperau să primească şi venit de completare. „Până la sfârşitul lui 2013 primeşte un salariul, cine intră la jumătatea lui 2014 două salarii şi aşa mai departe. Totul se bazează pe un sondaj care s-a făcut printre oameni şi oamenii sunt de acord. Se poate aplica de acum, dar omul trebuie să facă o cerere“, a declarat directorul Aurel Medinţu. Minerii pot pleca acasă cu maxim şase salarii. „Salariile se dau dacă iasă la pensie la cerere având condiţii de lucru, dar după vârstă poate să mai treacă doi-trei ani. Ei îndeplinesc condiţiile să iasă la pensie datorită faptului că au grupă de muncă. Acţiunea s-a mediatizat în teritoriu, acum s-a aprobat, cum vin cereri, cum rezolvăm“, a declarat Aurel Medinţu.
„Oamenii nu pleacă“
Liderul de sindicat de la Peşteana, Dan Pârvulescu, a declarat că nu ştie despre această iniţiativă a Directoratului, dar nu crede că vor pleca toţi cei 300 de salariaţi. „Ca să dea afară atâţia oameni trebuie un plan de concediere colectivă sau se înţelege cu fiecare o în parte. Dacă omul face cerere se poate, altfel Directoratul nu-l poate obliga. El nu poate fi forţat. Dar vă spun că nu pleacă oamenii. Poate pleacă câţiva erodaţi de atâta muncă, dar cei mai mulţi nu vor pleca pentru că marea problemă a salariaţilor în vârstă e că au copiii ce nu au serviciu. Vedeţi că în Gorj nu s-a mai creat un loc de muncă“, a declarat Pîrvulescu.
Constantin Mitrescu, liderul de la Sindicatul „Energia“ Rovinari, spune că în zona pe care o reprezintă sunt 63 de cazuri. „Eu spun că sumele sunt prea mici. Prin contractul de muncă oamenii ar putea lua până la 300 de mii de lei, ori acum vor lua maxim 8000 de lei, care vor fi impozitaţi. Administraţia încearcă să-i convingă pe oameni să ceară ei să plece la pensie pentru a nu le da banii din contract“, a declarat acesta.
SALARII
În caz de concediere colectivă salariaţii CEO pot primi până la 16 salarii compensatorii, dacă au 25 de ani de muncă. Dacă ei vor pleca la cerere pot primi maxim şase salarii.