Jilţ Nord în şomaj tehnic. Cum mint directorii Ciurel şi Antonie!
Directorii Laurenţiu Ciurel şi Daniel Antonie l-au asigurat, ieri, la prima oră pe primarul PSD Ion Gruescu, de la Negomir, că minerii de la Jilţ Nord nu vor fi trimişi în şomaj tehnic. Asta se întâmpla în cursul dimineţii, după declaraţiile primarului la Radio Infinit, dar pe la prânz, directorul CE Oltenia a anunţat că minerii de la Jilţ vor intra în şomaj tehnic, cel mai probabil de săptămâna viitoare. În aceeaşi situaţie sunt şi minerii din zona Motru de la subteran. În total, circa 2000 de persoane.
Primarul Ion Gruescu a declarat la Radio Infinit că cei din conducerea CE Oltenia i-au promis că vor fi găsite soluţii pentru ca salariaţii de la Jilţ să vină în continuare la serviciu. „Eu chiar în această dimineaţă, la 7.30, am avut o discuţie cu domnul director Antonie, care coordonează activitatea minieră, iar la ora 8.00 cu domnul director general Ciurel. Este un cetăţean la Jilţ Nord cu care este imposibil să negociezi, care pentru un teren de cea mai slabă calitate de 30 de ari şi 50 de ari de pădure cere 10 miliarde şi 10 angajări, în condiţiile în care are doi băieţi şi care lucrează, culmea, la Jilţ Nord. Este o problemă care se va rezolva, dar până atunci, cum am discutat cu domnul director, mai găsesc soluţii tehnice ca să lucreze oamenii, să nu fie şomaj tehnic“, a declarat ieri primarul.
Acuzaţii grave
La prânz, directorul general anunţa că angajaţii de la Jilţ nu mai au obiectul muncii. „La Cariera Jilţ din păcate nu mai avem obiectul muncii din moment ce 5 din 6 excavatoare sunt la ora asta blocate, iar dacă legea 255 nu va fi accelerată la Ministerul de Finanţe, cariera Jilţ se va bloca total şi nu o să avem altă soluţie decât o perioadă scurtă de şomaj tehnic“, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Mai mult, Ciurel a acuzat colegii săi, jurişti şi ingineri de la Turceni, că sunt pe mână cu gorjeanul care cere sume imense pentru câteva hectare de teren, dar şi angajări. El spune că este o tehnică mai veche în companie. „Nu pot să produc dovezi, dar sunt sigur că în concubinaj cu juriştii noştri nişte domni de prin Mătăsari cer 10 miliarde pe hectar. Acum a venit cu o listă de încă zece persoane“, a spus acesta la Gorj TV.
Şi directorul Aurel Medinţu a spus că perioada de şomaj tehnic va începe cel mai probabil săptămâna viitoare. „Prin lege s-a stabilit că este responsabilitatea Ministerului de Finanţe de a face plăţile la cel expropriat. În momentul de faţă Ministerul Finanţelor nu are bani prevăzuţi în buget. Cu toate că noi avem bani prevăzuşi în buget nu putem să plătim în momentul în care apare hotărârea de guvern“, a mai spus Medinţu.
Gruescu a mai spus că pentru Jilţ Sud s-a semnat documentaţia pe Legea 255 cu exproprierile, iar astăzi intră în comitetul director pentru Jilţ Nord, iar apoi la guvern. Primarul susţine că pe 19 septembrie va participa, alături de alţi primari din zonele miniere, la o întâlnire cu directorii Ciurel şi Antonie.
REACŢIE
„Nu pot să vă spun eu nimic, nu pot eu să iau decizia la nivel de unitate minieră. Cărbune se livrează, bineînţeles că oamenii lucrează, nu vin degeaba la serviciu. Decizia de şomaj tehnic o ia CEO şi comitetul director“, a declarat Viorel Vulpe, şeful Carierei Jilţ Nord.