Angajaţii CEO nu se mai plâng la ITM
Minerii Complexului Energetic Oltenia nu mai reclamă condiţiile de muncă din cariere. Şeful ITM Gorj spune că angajaţii CE Oltenia au echipamente de protecţie, compania energetică primind, în trecut, amenzi mari pentru deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Conform unei situaţii prezentate de conducerea ITM Gorj, 58% din accidentele de muncă care s-au produs în anul 2017 la nivelul judeţului s-au înregistrat la CE Oltenia. În total, 35 de accidente de muncă au avut loc în unităţile companiei energetice.
În ultimele trei luni, minerii nu au mai trimis petiţii la ITM. „Se aplică amenzi foarte mari la CEO. Pot să spun că este o deschidere din partea conducerii. Pe toate petiţiile pe care le-am avut, am deplasat echipe. În momentul în care inspectorii de muncă merg acolo, de cele mai multe ori nu este aceeaşi situaţie cu ce se reclamă. În ultima perioadă, în ultimele trei luni, nu au fost petiţii la CE Oltenia. Rog oamenii care fac aceste petiţii să le facă foarte fundamentate, adică să ne spună exact ce se întâmplă, unde se întâmplă. Eu le promit că voi lua măsuri împotriva inspectorilor de muncă care vor dezvălui identitatea acestor persoane, dar nici să mergem să ne plimbăm”, a declarat George Romanescu.
ITM Gorj a aplicat, în 2016, amenzi de 120 mii lei la CE Oltenia pentru neasigurarea măsurilor de siguranţă la locul de muncă pentru salariaţi în cariere. Inspectorii au constatat lipsa echipamentelor de lucru pentru salariaţi, dar şi a unor măsuri pentru evitarea accidentelor prin electrocutare. CE Oltenia a contestat acele sancţiuni în instanţă, însă ITM Gorj a câştigat procesele. Acum, salariaţii CE Oltenia dispun de echipamente de muncă, spune şeful ITM Gorj. „În momentul de faţă, din ce spun colegii care merg pe teren, la CE Oltenia s-au achiziţionat echipamente de protecţia muncii şi am înţeles că au fost date la angajaţi. Vorbim în general, dar acolo unde sunt cazuri vreau să fiu semnalat”, a mai spus Romanescu.