An greu pentru UCB. Gorun: O să dispară posturi!

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a dat startul unui nou an academic. Peste o mie de studenți au ales universitatea de la Târgu Jiu în acest an și încep cursurile de luni, 3 octombrie. Încă de la festivitatea de deschidere, președintele Senatului, Adrian Gorun, a anunțat un an greu nu pentru studenți, cât pentru profesorii universitari, dar și pentru personalul nedidactic.

Noul an universitar a adus pe băncile universității de la Târgu Jiu puțin peste o mie de boboci. Președintele Senatului Universității, Adrian Gorun, a ținut să declare un an cu greutăți financiare, însă i-a anunțat pe studenți că problemele financiare ale instituției nu se vor răsfrânge asupra lor. ”Din experiența mea se pare că acesta este unul dintre cei mai grei ani pentru că sunt probleme la toate universitățile, având în vedere că s-a creat un curent de punere între paranteze a activității culturale. Suntem singura universitate care n-am transferat povara financiară de pe umerii universității pe studenți, ci o suportăm noi. Studenții, de opt-zece ani, nu au suportat majorări pe taxele de studii și nu se va întâmpla nici în acest an”, a spus Adrian Gorun, președintele Senatului UCB.
Adrian Gorun a mai spus că în ultima ședință de Senat, care a avut loc vineri, 30 septembrie, s-a adoptat un pachet de măsuri prin care se reduc drastic cheltuielile, profesorii care nu-și aduc studenții la ore nu vor mai fi plătiți, iar în ceea ce privește personalul nedidactic sau didactic auxiliar ar putea avea loc restrângeri de activitate sau concediu fără plată. ”Am hotărât să menținem un spirit de solidaritate, adică să nu se plece din universitate, cel puțin la nivelul personalului didactic, la nivelul personalului nedidactic și didactic auxiliar se va face o evaluare a nevoii de posturi și atunci pot să mai apară disponibilizări. Dar, în același timp, sunt și solicitări de concedii fără plată pe o anumită perioadă de timp din partea personalului nedidactic. Preconizez că cel puțin câteva posturi, nu mai mult de zece, o să dispară, și să nu creadă cineva că vom disponibiliza femei de serviciu sau muncitori care și așa sunt foarte puțini și au venituri foarte mici”, a spus Adrian Gorun, președintele Senatului.

Profesorii fără studenți la ore, sancționați la plată
Gorun a mai spus chiar că va insista cu măsura prin care să nu se mai plătească profesorii care nu au studenți la ore. ”Vă dau exemplu de o măsură pe care voi insista să o aplicăm, mă refer la faptul că nu întotdeauna sălile sunt pline cu studenți la diverși profesori și atunci vom monitoriza această activitate și nu pot tot plătesc ore care nu sunt efectuate. Acele ore nu vor mai fi plătite”, a spus Gorun.
Luminița Popescu, rectorul Universității ”Constantin Brâncuși”, a ținut să le mulțumească studențiilor pentru alegere și i-a lăudat pe studenții din anii terminali care au reușit să se facă remarcați la concursurile naționale. Cele mai solicitate facultăți în acest an au fost cea de Asistență Medicală, Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport, dar și Facultatea de Științe Sociale și Managementul Educației.

Vizualizări: 1,537

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: