Promisiune: Motrenii vor avea căldură la iarnă!
Cetăţenii din municipiul Motru nu vor îngheţa de frig la iarnă, cel puţin asta susţin autorităţile locale, care garantează plata subvenţiei pentru gigacalorie, dar şi administratorii uzinei de termoficare, care pregătesc în această perioadă centrala mare în vederea punerii în funcţiune pentru atunci când temperaturile vor scădea. Pornirea centralei mari a UATAA Motru este programată pentru începutul lunii noiembrie.
Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) Motru trece printr-o perioadă dificilă, fiind în insolvență de luni bune la solicitarea CE Oltenia. Cei care conduc unitatea spun că nu se pune problema ca motrenii să rămână fără căldură în această iarnă. Deocamdată uzina funcționează la program de vară. "În proporție de peste 90% reviziile sunt finalizate, mă refer la centrala de iarnă, cazan, instalațiile auxiliare. Mai rămân de revizuit instalațiile comune, adică partea de concasoare care funcționează și vara, partea de transport și distribuție, partea de transformare a energiei electrice. Nu se pune problema să nu aibă căldură la iarnă cetățenii. Furnizarea va începe o dată cu scăderea temperaturilor", a declarat Eugen Corcoață, administratorul special al UATAA Motru.
Uzina de Termoficare de la Motru mai are de recuperat de la populație circa 21,5 milioane lei, mare parte din sumă reprezentând datorii istorice. Conform conducerii, eforturile făcute pentru recuperarea debitelor nu au avut efect, iar încasările au scăzut. În aceste condiții, administratorii spun că le va fi greu să suporte cheltuielile cu achiziția combustibilului, dar și cumpărarea de piese noi. Uzina plătește în avans cărbunele pe care îl primește de la CE Oltenia, astfel că în perioada de iarnă cheltuielile se ridică la 800 mii lei lunar numai pentru achiziția lignitului. La acestea se adaugă cheltuielile cu păcura, care sunt de 300-400 mii lei pe lună.
Autoritățile locale din Motru spun că vor subvenționa și în această iarnă gigacaloria. UATAA Motru produce agentul termic cu 178 lei pe gigacalorie, iar Consiliul Local a stabilit un preț de 160 de lei/gigacalorie pentru populație. Diferența de la prețul de referință la costul de producție este suportată de autoritățile din Motru. "Nu sunt probleme în ceea ce privește UATAA, o să fie nevoie doar de o staționare de 10 zile când oprim centrala mică și o să trecem pe centrala mare, ca în fiecare an. În funcție de temperaturile de afară stabilim programul în care facem această trecere. Subvenționăm în continuare gigacaloria, cu 18 lei", a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru.
Cei de la UATAA speră ca și anul acesta să primească un ajutor de la stat pentru achiziția materiei prime necesare producerii agentului termic.