Ambulanţele din Gorj au făcut de 20 de ori ocolul Pământului
Pacienţii din Gorj sunt transportaţi cu ambulanţe care au acumulat un rulaj de 500.000 şi chiar de 800.000 de kilometri. Cum circumferinţa Pământului la ecuator este puţin peste 40.000 de kilometri, putem spune că unele ambulanţe „au făcut” de 20 de ori ocolul planetei.
Au în dotare tablete de zeci de mii de lei, dar merg cu ambulanţe care au la bord aproape un milion de kilometri. Asta spun ambulanţierii din Gorj care se plâng de starea autospecialelor. Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj spune că are promisiuni de maşini noi abia de anul viitor. ”Marea majoritate a ambulanţelor provin din anii 2007-2008, cu un rulaj de peste 500.000 de km, avem două ambulanţe care au rulat 800.000 de km, deci acestea sunt uzate şi fizic, şi moral. Ar trebui cam toate înlocuite. La ora actuală apreciez că aş avea nevoie de minim zece ambulanţe noi”, a spus Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.
Nu doar la capitolul maşini sunt deficitari. Serviciul de Ambulanţă funcţionează la ora actuală cu un deficit de personal operativ de aproape 70 de posturi. ”Avem 197 de angajaţi, din care 170 sunt numai pe operativ, ceea ce înseamnă ambulanţieri, asistenţi, medici. Am făcut un calcul estimativ şi pe forţa operativă ne-ar mai trebui încă 70 de posturi. Noi am făcut solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru a ne da”, a spus Marinică Niculescu, manager.
Substaţie la Căpreni
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj are în plan şi înfiinţarea unei substaţii la Căpreni pentru că distanţa de la substaţia Târgu Cărbuneşti până la ultima comună din județul Gorj este de 50 de kilometri. „Ori, 50 de km nu-i poți parcurge în 20 de minute cât ar fi un timp maxim de a se ajunge la caz. Este imposibil. Am făcut demersurile necesare, ar exista și condițiile tehnice întrucât acolo există un centru de permanență în care ar putea funcționa și acest centru de ambulanță”, a spus Marinică Niculescu, șeful Serviciului Județean de Ambulanță Gorj.