Cântăritul în ziua de Sfântul Gheorghe. Tradiție și semnificație 

Ziua de 23 aprilie este cea în care creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, dar își face loc și un obicei mai puțin cunoscut, dar plin de semnificație:  oamenii se cântăresc.

Această practică, adânc înrădăcinată în tradițiile populare, este văzută ca un ritual al curățirii și al reînnoirii.

Tradiția cântăririi în ziua de Sfântul Gheorghe este asociată cu începutul primăverii și al sezonului agricol, moment în care gospodarii se  pregătesc pentru munca grea din câmp. În unele zone se spune că cine se cântărește de Sfântul Gheorghe va fi sănătos și va avea noroc pe tot parcursul anului.


Mai mult decât atât, se crede că acest ritual are o valoare simbolică puternică. În multe comunități, se consideră că ziua de Sfântul Gheorghe este o „zi a curățirii”, în care trupul și sufletul trebuie pregătite pentru provocările anului. Astfel, cântărirea poate fi văzută ca un semn al reînnoirii și al unei noi etape în viața omului.


Acest obicei, deși a fost uitat în multe regiuni ale țării, continuă să fie păstrat cu sfințenie în anumite zone rurale, fiind o modalitate de a celebra începutul unei noi perioade și de a atrage prosperitate și sănătate în viața fiecăruia.

Încă de la primele ore ale dimineții, pe străzile din Târgu Jiu, continuatorii tradiției au pus la dispoziția trecătorilor cântare acoperite cu crenguțe de salcie sau iarbă.

”Așa e bine odată în an să vă cântăriți, să vă poarte sănătate, noroc.Vă merge bine tot anul dacă vă cântăriți astăzi de Sfântul Gheorghe”, ne spune o bătrână, îndemnând târgujienii să se cântărească dacă își doresc să fie sănătoși tot anul.

Vizualizări: 824

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: